ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Карабунар

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пазарджик - с. Карабунар

Карабунар е село разположено в южна България, част от Община Септември, Област Пазарджик. Отстои на около 17 км северозападно от гр. Пазарджик и на около 8 км югозападно от гр. Септември.

Постоянно живущите в селото са около 1340 души.

Релефът е равнинно-хълмист със средна надморска височина от 259 м.
Климатът в района е преходно-континентален, като се характеризира с мека зима със средна температура около 0ºС и топло сухо лято със средна температура около 26ºС.

Инфраструктурата на селото включва частично асфалтирани и осветлени улици, пълна електрификация, водоснабдителна система, частична канализационна система, покритие на мобилните оператори, телефонизация, интернет и кабелна телевизия.

На около 7 км североизточно преминава магистрала А1 „Тракия”, а европейски път Е80 е на около 9 км югозападно.

Има редовен транспортавтобуси и маршрутни таксита от градовете София и Велинград. Разполага и с ж.п. транспорт до гара Септември и гара Пазарджик с редовни автобусни линии от автогарите, намиращи се до ж.п. гарите.

В селото има кметство, пощенска станция, основно училище и читалище. Църквата „Св. Йоан Предтеча” е посторена през 1818 г. Карабунар разполага с изградена мрежа от търговски обекти и заведения.

Общопрактикуващи лекари обслужват населението му.

Село Карабунар е известно с производството висококачествени червени вина и ракии. Преобладаващи сортове са Каберне и Мерло. Изградена е и винарска изба.

Туристически и културни забележителности

Язовир Бошуля се намира до селото и е подходящ е за риболов. Също така през Карабунар тече р. Дерето.

Крепостта на Ктиторица Десислава е на върха на могилата до селото, извършвани са археологически разкопки, в търсене на тунела, който е водил към крепостта.

На около 9 км се намира Калугеровски манастир „Св.Никола” е по поречието на река Тополница. В манастира е запазена мраморна плоча от времето на римския император Юлиан Апостат. През 1908 г. Калугеровската обител е изградена наново след опустошенията от турците и се е запазила и до днес.

Първото вековно дърво в община Септември
Обикновен орех (Juglans regia) на 200 г. с височина 25 м и обиколка на стъблото 4,70 м. Намира се на около половин километър северозападно от селото до стената на микроязовира (по информация на Димо Троянчев).

Източници: www.bg.wikipedia.org
Снимки: Internet

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: