ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Звъничево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пазарджик - с. Звъничево

Звъничево  е село в Южна България. То се намира в община Пазарджик, Област Пазарджик.

Отстои на около  8 км от гр. Пазарджик, на около 45 км западно от гр. Пловдив и на около 120 км от столицата гр. София.

През Звъничево минават много важни пътища: София — Пловдив — Истанбул, както и пътят за град Велинград.
Редовен автобусен транспорт  свързва селото с  общинския град и околните населени места. В Звъничево има и жп спирка по направление София – Пловдив.

Релефът в района е равнинен, а средната надморска височина е 215 м.
Климатът е преходно- континентален, с характерно продължително, сухо и горещо лято,  ранна пролет , късна есен и студена зима.

Населението на селото е около 1858 жители.
Инфраструктурата е уредена с частично асфалтирани и осветени улици, водоснабдителна мрежа и телефони.

Жителите на Звъничево разполага с кметство, църква, поща, основно училище, детска градина, читалище, магазини, ресторанти, аптека.

Медицинско обслужване в здравната служба на Звъничево предлагат общопрактикуващ лекар и двама стоматолози. Най-близките средни училища и болници се намират в Пазарджик.

Забележителности

Река Марица преминава на по-малко от 2 км северно от селото. 

Гр. Батак е разположен на около 40 км и заради природните си дадености и местоположение има идеални условия за развитието на ловен, риболовен, селски, високопланински и хоби туризъм, както и за зимни и водни спортове.

На 45 км се намира целогодишен планински курорт Цигов чарк, който е разположен на брега на живописния язовир Батак и близостта до ридовете на родопския връх Голяма Сюткя (2186 м) предлагат отлични възможности за риболовен туризъм и еко маршрути през лятото.

Град Велинград , който е известен с изобилието от минерални води, с температури между 28-86ºС се намира на 60 км. Днес там се стичат болни не само от България, които търсят лековитите му извори.

В североизточната част на землището на Звъничево, на 2 км от селото се намират три тракийски могили. Те образуват една могилна група. При тях сa намерени големи делви и други старинни предмети. До тях е и триграничната могила между землищата на Пазарджик, Мокрище и Звъничево. Без съмнение на това място се е намирало тракийско селище.

Множество музеи и култирни забележителности могат да бъдат посетени в Пазарджик и областта.

Източници: http://bg.wikipedia.org 
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: