ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с.Замфирово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Монтана - с. Замфирово

Замфѝрово е село в Северозападна България. Намира се в община Берковица, Област Монтана.

Разположено е в Предбалкана, на около 18 км североизточно от гр. Берковица, на същото разстояние южно от гр. Монтана и приблизително на 100 км северно от гр. София.

Релефът е хълмист със средна надморска височина 286 метра. Климатът е умерен, характеризиращ се с мека зима и прохладно лято.

Селото е едно от големите в района. То е електрифицирано и водоснабдено. По-голямата част от улиците са асфалтирани и осветени. Има покритие на всички мобилни оператори. Автобусен транспорт го свързва с общинския център и околните села.

Населението на Замфирово е около 1300 души.

Селото разполага с кметство, православен храм, целодневна детска градина, основно училище, функциониращо читалище с духов оркестър, фолклорен танцов състав и певческа група, магазини и стадион. Един общопрактикуващ лекар се грижи за здравето на хората. В градовете Берковица и Монтана има специализирана медицинска помощ.

Забележителности и туризъм:

До 1947 г. селото носи името Гушанци. През територията на землището му преминават пет малки рекички, които се събират в най-голямата от тях Реката. Храмът е построен през 1864 г. от майстор Сандо от Копривщица. Той и баща му са резбовали царските двери и рисували икони.

Замфирово се намира до язовирите Конярево и Реката, които са подходящи за риболов.
Условията за туризъм са много добри:

  • На приблизително 27 км северозападно е разположен Лопушанският манастир, който е реставриран, действащ и впечатлява с красивата си архитектура.
  • В град Берковица гостите могат да разгледат къщата–музей "Иван Вазов", намиращия се до нея Архитектурен музей на културата и Часовниковата кула, която е забележителен паметник, строен през 1762 година.
  • На около 22 км югоизточно от Замфирово се намира гр. Вършец, известен балнеолечебен курорт с минерални извори и чиста природа. Там се лекуват заболявания на сърцето, нервната система и опорно-двигателния апарат.

Източници: http://bg.wikipedia.org/, http://gushanci.hit.bg/, Мирела, интернет.
Снимки: http://panoramio.com/, http://gushanci.hit.bg/.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: