ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Невестино

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Невестино

Невестино е село в Южна България. То се намира в община Кърджали, област Кърджали.

В България има още две населени места със същото наименование - в община Невестино, област Кюстендил и в община Карнобат, област Бургас.

Отстои на 5 км североизточно от центъра на гр. Кърджали, на 43 км югозападно от гр. Хасково, на 273 км в същата посока от гр. Бургас и на 239 км югоизточно от столицата София.

Селото се намира в планински район, на надморска височина от около 350 м. Разположено е в полите на Източните Родопи, в непосредствена близост до язовир Невестино. Климатът е преходно-континентален, с горещо лято и мека зима. Главен път Е 85 преминава на по-малко от километър от Невестино.

Населението наброява приблизително 117 души.

Село Невестино е електрифицирано, водоснабдено, с относително добра инфраструктура и добри транспортни връзки. Най-близките учебни и болнични заведения, детски градини, читалища, пощенски клон и полицейски участък се намират на територията на областния град Кърджали.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Язовир Невестино, по-известен като Кадънчето, предлага отлични условия за риболов. Той е зарибен с шаран, есетра, моруна, сом и е отлично място за почивка и риболов. Покрай язовира има места където може да се нощува на палатка.

Само на 7 км източно от Невестино, при село Иванци, се намира тракийска крепост, построена през VII - I век пр.н.е. Върхът, на който е разположена древната крепост, се нарича "Исаков връх". За него има предание, че е свещено място, че е имало църква и гроб на знатен свещеник.

На около 8 км в посока югоизток, при село Зимзелен, може да бъде посетен скалния феномен Вкаменената сватба (или Каменната сватба), който представлява група естествени скални образувания от фигури с височина до 10 метра, наподобяващи сватбено шествие. Обектът е обявен за природна забележителност, а до него може да се достигне и по маркирана екопътека.

На 24 км североизточно от селото се намира археологическият комплекс Перперикон, един от 100-те Национални Туристически Обекта.

Източници: http://bg.wikipedia.orghttp://svejo.net, Мирела
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: