ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ябълковец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Ябълковец

Ябълковец е село в Южна България. Намира се в община Ардино, област Кърджали.

Отстои на 11 км североизточно от центъра на град Ардино, на около 22 км югозападно от областния център Кърджали, на 118 км югоизточно от Пловдив и на около 265 км в същата посока от столицата София.

Разположено е в покрайнините на Ардино, в Източните Родопи, в район със средна надморска височина от около 770 м. Зимата се характеризира като сравнително мека, а лятото е сухо и горещо. Има транспорт до съседните населени места.

Населението наброява около 230 души.

Селото е водоснабдено и електрифицирано, с относително добри инфраструктура и транспортни връзки. Има покритие на мобилните оператори. Тук има кметство, читалище "Прогрес", джамия и СПА хотел. Най-близките учебни и болнични заведения, детски градини, полицейско управление и пощенска станция са на територията на гр. Ардино.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

До село Дядовци /13 км западно/ се намира уникален обект, известен като Дяволския мост /Шейтан кюприя на турски/. Дяволският мост е построен в началото на XVI в, като през последните 500 г. не е реконструиран нито един път. На централния свод на моста е открит гравиран хексагон, който днес изследователите наричат „Печата на Соломон“.

В местността Орлови скали /Картал кая/, на около 12 км югозападно от Ябълковец, може да бъде посетено едноименното тракийско светилище. Култовият комплекс датира от VI-IV век пр. Хр. и се е използвал за ритуали и погребения. Представлява голяма скала, в която са изсечени около 90 трапецовидни ниши, в които са се полагали глинени съдове и плочки, свързани с култа към починалите.

В същата местност се намират и руините от крепостта Калето, на около 500 метра от Тракийското светилище. Обявена е за защитен обект, паметник на културата с местно значение.

На 19 км северозападно от Ябълковец, при село Башево може да бъде посетена Крепостта Кривус, построена през X век, за да защитава областта около река Арда в източната част на Родопите. Изключително интересни са останките от крепостни стени, достигащи до 5 метра, както и бойните кули, входът на крепостта и останките от древна църква, построена в самия й център.

Съвсем близо до Крепостта Кривус, на скалист полуостров на левия бряг на река Боровица, е разположена Крепостта Патмос, също датираща от X век. Най-голям интерес за туристите представлява западната стена на крепостта, която е най-добре запазена. След поредица от археологически проучвания в крепостта са открити останки от трикорабна базилика и кула.

Текст: Мирела, www.bg.guide-bulgaria.com, http://novjivot.info, интернет
Снимки: www.panoramio.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: