ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Черничево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Черничево

Черничево е село в Централната част на Южна България. То е част от община Крумовград, област Кърджали.

Името Черничево носи още едно населено място в България - в община Хисаря, област Пловдив.

Отстои на 73 км югоизточно от гр. Кърджали, на 25 км в същата посока от гр. Крумовград, на 151 км източно от гр. Смолян и на 57 км югозападно от гр. Ивайловград. Черничево се намира на около 3 км от Българо-Гръцката граница.
Населението на селището е приблизително 350 души.
Селото се намира в южната част на Източните Родопи. Релефът на местността е хълмист и полупланински. Надморската височина е 620 м. Попада в зона със средиземноморско климатично влияние. Зимите са сравнително меки, а лятото е продължително и горещо.
Селището е добре устроено – водоснабдено, електрифицирано и с автоматично телефонно избиране. Има кметство, църква, джамия, пощенска станция, читалище и три кръчми. Образованието и здравеопазването се осъществяват в общинския център гр. Крумовград.
Черничево е с добри транспортни връзки, както с общинския, така и с областния център. Намира се в непосредствена близост до границата. Наблизо преминава транспортен коридор № 9 Кърджали-Маказа-Александруполис.
Полупланинският релеф в района е подходящ за развитие на животновъдството. Най-добре развити са говедовъдството и овцевъдството предимно в частните стопанства. От растениевъдството тютюнът е основната култура, която осигурява средства за препитание на голяма част от населението.

Забележителности

Всяка година в Черничево около 21 август се провежда редовен селски събор.
Интерес представлява църквата "Св. Атанасий", която е била изгорена през 1913 г., а две години по-късно отново е била възстановена.
Сред природните забележителности се откроява Бяла река, която извира в близост до селото. Тя е първата обявена зона от екологичната мрежа "НАТУРА 2000" в Източните Родопи. С чистата си вода и бели камъни, реката напълно оправдава името си. По протежение на течението си, тя образува забележителни природни феномени, наречени "Меандрите на Бяла река".
В близост има и два микроязовира, подходящи за риболов и едно от многото "чакала" за отстрел на едър дивеч (диви прасета, елени, лисици, зайци, пернат дивеч и др.).
Друго чудесно място южно от селото е "Ликото вризче" (Лековитото изворче). По стара традиция, на Успение Богородично черничевци посещават извора и палят свещи в чест на Божията майка.
Само на около 50 км на север от Черничево се намира прочутото тракийско светилище, което днес е известно като Перперикон.

Източници и снимки: http://imagesfrombulgaria.com/, http://chernichevo.blogspot.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: