ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Сладкодум

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Сладкодум

Сладкодум е село в Южна България. То се намира в община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на 25 км североизточно от Крумовград, на 70 км югоизточно от Кърджали и приблизително на 294 км в същата посока от столицата София. Съседното село Поточница се намира на 12 км северозападно.

Разположено е в район с планински и хълмист релеф на надморска височина около 230 м. Климатът е континентално-средиземноморски, летата са продължителни и горещи, а зимите - сравнително меки. В близост до селото преминават реките Крумовица и Арда.

Постоянното население е около 2 души.

Улиците в селото са в сравнително добро състояние, има изградени електропреносна и водоснабдителна мрежи, мобилните оператори имат покритие. Автобусен транспорт го свързва с околните населени места.

Най-близките основно училище, целодневна детска градина и читалище се намират в село Поточница. Медицинска помощ може да бъде получена отново там, в селото има един общопрактикуващ лекар. Средно училище и многопрофилна болница можете да намерите в Крумовград.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

 

До съседното на Сладкодум село Морянци /5 км в посока северозапад/ е открита скална гробница, която е типичен пример за тракийска мегалитна култура. Около гробницата са издялани и множество скални ниши с трапецовидна форма, където траките са полагали прахта на починалите или са принасяли жертва на боговете.

На 37 км в посока североизток, край село Орешари, се намира живописната местност "Орешари", която е обявена за защитена с цел опазване на редките животински и растителни видове, които я обитават. В местността има и много археологически обекти, някои от които с важно историческо значение. Такива са:

  • Средновековна скална обител "Дупка на поп Мартин", обявена за паметник на културата от национално значение;
  • Тракийски скални ниши, също обявени за паметник на културата;
  • Пещери в местността "Моста" /Шестте пещери/ - природна забележителност, включена в списъка на 250-те най-известни пещери в БългарияСамо на 16 км в посока северозапад се намира язовир Студен кладенец - третият по големина язовир в България, който предлага чудесни условия за риболов, а през летния сезон е подходящ за отдих и практикуване на водни спортове.

Източници: www.krumovgrad.bg www.seecorridors.eu
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: