ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Самокитка

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Самокитка

Самокитка е село в Южна България. Намира се в община Кирково, област Кърджали.

Отстои на 16 км североизточно от Кирково, на 35 км югоизточно от Кърджали и на около 275 км в същата посока от столицата София. Град Момчилград се намира на 20 км в посока север, а селата Подкова и Чорбаджийско - на 6 и 9 км съответно в посока запад и югозапад.

Разположено е в район с хълмисто-предпланински релеф на надморска височина около 589 м. Климатът е преходно-средиземноморски, зимите са сравнително меки, а летата са продължителни и горещи.

Постоянното население е около 80 души.

Селото е благоустроено. Мобилните оператори имат покритие. Автобусен транспорт го свързва с общинския център. 

Самокитка се намира на няколко километра от Европейски път Е-85, част от трансевропейски транспортен коридор №9 - важна пътна артерия с голям принос за икономическото развитие на региона.

Тук има джамия. Най-близките средно училище, читалище и целодневна детска градина са в село Чорбаджийско. Освен това там ще намерите банков клон и пощенска станция. За здравето на населението се грижат един общопрактикуващ лекар и двама стоматолози в Подкова, а най-близката поликлиника се намира в Кирково. Многопрофилна болница има в Момчилград.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Край село Секирка /2 км южно/ е открита крепост, изградена от необработени камъни с фрагменти от глинени съдове от Старожелязната епоха. При разрушаване на гробница са намерени меден котел, няколко малки глинени амфорки и бронзова фигурка на конник.

В село Бенковски, на около 24 км западно, могат да бъдат посетени няколко забележителности:

  •  реновираната джамия в центъра на селото, където се събират за молитви мюсюлмани от целия регион;
  •  вековният зимен дъб, на възраст над 200 години, обявен за защитен природен обект;
  • скалиста местност, където в продължение на векове природните стихии са изваяли огромните камъни в различни причудливи скални форми на животни и растения, най-интересните от които са"Крокодила", "Гъбата", "Лъвската глава" и др.

Текст: Мирела,  http://www.kirkovo.bg
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: