ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Пчеларово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Пчеларово

Пчеларово е село в Южна България. Намира се в община Черноочене, Област Кърджали.

В България има още едно село с името Пчеларово. Намира се в община Генерал Тошево, обл. Добрич.

Отстои на 18 км северно от гр. Кърджали, на 4 км в същата посока от с. Черноочене, на 28 км югозападно от гр. Хасково и на 80 км югоизточно от гр. Пловдив.

Населението наброява приблизително 150 души.

Село Пчеларово се намира в Източните Родопи, на надморска височина от приблизително 500 м. Релефът е планински, а климатът се характеризира с топло лято и студена зима.

В непосредствена близост до селото се намира връх Света Еленка, а на изток от него е разположен и връх Сток Петра.

В селото има кметско наместничество, общопрактикуващ лекар, етнографски музей с различни старинни експонати от богатата история на селото, читалище с разнообразна литература, църква и магазини. Училище и детска градина има в общинския център село Черноочене, който е само на 4 км разстояние. В центъра на града са издигнати паметници на Васил Левски и на освободителите. От местната Стальова чешма се предполага, че тече лековита вода.

Туризъм

Църквата "Света Параскева" в с. Пчеларово е популярна сред населението като "Света Петка". Постройката на камбанарията е оригинална – 6-стенен купол с кръст върху кръгли колони. Край храма има старо килийно училище. В близост има голяма чешма, край която има следи от малък параклис. Църквата е действаща и е обявена за паметник на културата.

Средновековната крепост в местността "Градището", е на около 5 км северно от селото, непосредствено край пътя за гр. Хасково. Крепостта е обявена за паметник на културата с местно значение. Обектът е леснодостъпен и приятен за посещение.

В района има няколко микроязовира, подходящи за риболов - Мината, Балканска река и Мандадере. Има отлични условия и за ловен туризъм в дивечовъдната станция "Женда", в която могат да се срещнат благороден елен, елен лопатар, сърна, муфлон и дива свиня.

В Пчеларово може да се види и представител на редкия вид бял бор - "Вековен бор", който е на повече от 500 години. Намира се в непосредствена близост до църквата.

Източници и снимки: www.kardzhali-tourism.info, www.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: