ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Поточарка

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Поточарка

Поточарка е село в Южна България. То е част от община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на 20 км северно от Крумовград, на 64 км източно от Кърджали, на 54 км югоизточно от Хасково и приблизително на 283 км в същата посока от столицата София.

Разположено е в район с планински и хълмист релеф на надморска височина около 250 м. Климатът е континентално-средиземноморски, летата са продължителни и горещи, а зимите - сравнително меки. В близост до селото преминават реките Крумовица и Арда.

Постоянното население на селото е около 135 души.

Селото има сравнително добра инфраструктура - пътищата са в добро състояние, има изградени електропреносна и водоснабдителна мрежи, всички мобилни оператори имат покритие. Автобусен транспорт свързва Поточарка с околните населени места.

В Поточарка има джамия. Най-близките основно училище, целодневна детска градина и читалище се намират в съседното село Поточница /1 км в посока север/. Медицинска помощ може да бъде получена отново там, в селото има един общопрактикуващ лекар. Най-близо разположените средно училище и многопрофилна болница са в Крумовград.

Основната култура, която се отглежда, е тютюн.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

 

На 5 км югозападно от Поточарка, над махала Бобалар, са открити древни тракийски скални ниши. Мястото над светилището се нарича Дере Бобалар, а високият като кораб камък - Ятак кая. От югозападната страна на скалата са издълбани 39 ниши, разположени в пет реда. В нивите под светилището има много парчета от глинени съдове, по които с врязване  е нанесена украса, състояща се от меандри, кръгчета, спирали и др.

На 26 км в посока югоизток, край село Орешари, се намира живописната местност "Орешари", която е обявена за защитена с цел опазване на редките животински и растителни видове, които я обитават. В местността има и много археологически обекти, някои от които с важно историческо значение. Такива са:

  • Средновековна скална обител "Дупка на поп Мартин", обявена за паметник на културата от национално значение;
  • Тракийски скални ниши, също обявени за паметник на културата;
  • Пещери в местността "Моста" /Шестте пещери/ - природна забележителност, включена в списъка на 250-те най-известни пещери в БългарияСамо на 6 км в посока запад се намира язовир Студен кладенец - третият по големина язовир в България, който предлага чудесни условия за риболов, а през летния сезон е подходящ за отдих и практикуване на водни спортове.

Източници: www.krumovgrad.bg www.seecorridors.eu
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: