ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Паничково

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Паничково

Паничково е село в Южна България. Намира се в община Черноочене, Област Кърджали.

Отстои на 25 км северозападно от от с. Черноочене, на 40 км в същата посока от гр. Кърджали, на 54 км югозападно от гр. Хасково, на 58 км югоизточно от гр. Пловдив и приблизително на 205 км в същата посока от столицата София.

Село Паничково се намира в Източните Родопи, на надморска височина от приблизително 896 м. Релефът е планински, а климатът се характеризира с топло лято и студена зима. Селото се състои от няколко разпръснати махали - Каракачанска махала, махала Еминчауш, махала Лиляк и Памук махала и е разположено на границата между област Кърджали и област Пловдив, само на няколко километра от главния път, свързващ двата областни центъра.

Населението на Паничково наброява приблизително 300 души, чийто главен поминък е тютюнопроизводството.

Инфраструктурата на селото е уредена с частично асфалтирани и осветени улици. Има изградени водоснабдителна и електропреносна системи. Тук има кметство, основно училище "Никола Йонков Вапцаров", целодневна детска градина "Никола Йонков Вапцаров", джамия, здравна служба с един стоматолог, хранителен магазин и заведение. Освен това в Паничково ще намерите семеен хотел и туристическа хижа. Общопрактикуващ лекар има в село Комунига /13 км югоизточно/.

ТУРИЗЪМ

Според легенда името на селото идва от изкопаните в околностите на селото римски съдове /паници/. До 2001 г. паметникът на Орфей, който понастоящем се намира на входа на гр. Кърджали, е разположен в Паничково.

В село Паничково има малък язовир, подходящ за риболов. Всяка година на последната неделя на месец юни се провежда традиционен събор, при който се отправят религиозни молитви за дъжд.

В село Ночево /10 км североизточно/ може да посетите скални светилища в местност Пармак кая с много ритуални обекти, датиращи от времената на траките, както и тракийски шарпани - съоръжения, представляващи изсечени върху монолитна скала резервоари за течностти с улеи между тях, за които се предполага, че в древността са служели при направата на вино и използвани при различни религиозни обреди.

В село Женда /21 км югозападно/, в местността Асар кая има останки от тракийска крепост и светилище, разположена на висока скална тераса, от която се открива изключителна гледка.

В село Пчеларово /26 км югоизточно/ могат да бъдат посетени няколко забележителности:

  • Църквата "Света Параскева", популярна сред населението като "Света Петка". Постройката на камбанарията е оригинална – 6-стенен купол с кръст върху кръгли колони. Край храма има старо килийно училище и голяма чешма, край която могат да се видят следи от малък параклис. Църквата е действаща и е обявена за паметник на културата. 
  • Средновековната крепост в местността Градището, разположена непосредствено край пътя за гр. Хасково. Крепостта е обявена за паметник на културата с местно значение. Обектът е леснодостъпен и приятен за посещение.
  • Етнографски музей, който представя битова сбирка – носии, оръдия на труда и др.

Източници: Мирела, www.wikipedia.orghttp://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.panoramio.comhttp://www.sabori.bg, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: