ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Метличина

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Метличина

Метличина е село в Южна България. Намира се в община Кирково, област Кърджали.

В България има още едно населено място със същото име - в община Вълчи дол, област Варна.

Отстои на 11 км северозападно от Кирково, на 45 км южно от Кърджали, на 29 км югозападно от Момчилград и на около 285 км югоизточно от столицата София. Село Хаджийско и село Фотиново се намират съответно на 1 и 3 км югоизточно.

Разположено е в район с хълмисто-предпланински релеф на надморска височина около 380 м. Климатът е преходно-средиземноморски, зимите са сравнително меки, а летата са продължителни и горещи.

Тук живеят около 150 души.

Селото е добре уредено, главните улици са асфалтирани, електрифицирано и водоснабдено е. Всички мобилни оператори имат покритие. Редовен автобусен транспорт го свързва с общинския център и съседните села. През селото минава общински път I-508, посредством който се достига до град Джебел /17 км в посока север/.

Тук има джамия. Най-близката целодневна детска градина е в село Хаджийско. Основно училище и читалище има в село Фотиново. Медицинска помощ може да бъде получена отново там от един общопрактикуващ лекар, а най-близката поликлиника се намира в Кирково. Многопрофилна болница ще намерите в Момчилград, а средно училище - в село Бенковски /9 км западно/.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

На левия бряг на река Върбица, до село Фотиново, могат да бъдат видени шест тракийски ниши, древни изсичания, улеи и скална гробницаУдивителни скални форми, наподобяващи костенурки, са издялани в скала край селото. Според изследователи те са дело на много древна цивилизация, обитавала Източните Родопи.

Само на 9 км в посока североизток, в село Старейшино, може да бъде посетена Kуполната гробница "Пунар Кая", което в превод от турски означава Скален кладенец. От гробницата извира вода, която се събира в два каменни басейна изсечени в скалата пред нея. Гробницата се почита сред местното население като свещена, тъй като съществува поверие, че мястото и водата, изтичаща от гробницата, са с лечебни свойства.

В село Крилатица, на 8 км южно, може да бъде видяна късноантична и средновековна крепост в местността Асара, обявена през 1996 г. за археологически паметник на културата.

В село Бенковски могат да бъдат посетени няколко забележителности:

  •  реновираната джамия в центъра на селото, където се събират за молитви мюсюлмани от целия регион;
  •  вековният зимен дъб, на възраст над 200 години, обявен за защитен природен обект;
  • тракийска скална гробница в махала Веслец – изсечена в скален масив, с полукръгла форма. Днес е направен отвор през купола и се почита от местните хора като Провирало. След преминаването през камъка по храстите наоколо се завързват конци, за да остане в тях болестта;
  • скалиста местност, където в продължение на векове природните стихии са изваяли огромните камъни в различни причудливи скални форми на животни и растения, най-интересните от които са"Крокодила", "Гъбата", "Лъвската глава" и др.

Връх Вейката /1463 м/- най-южната точка на България, се намира на 18 км в посока югозапад. Интересна за посещение е и защитената местност Вейката, представляваща планински район покрит с мезофилни гори, включващи застрашени естествени хабитати. От върха може да се види Бяло море.

Източници: http://www.kirkovo.bghttp://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: