ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Кожухарци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Кожухарци

Кожухарци е село в Южна България. То е част от община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на 29 км североизточно от Крумовград, на 60 км югоизточно от Кърджали и приблизително на 284 км в същата посока от столицата София. Съседното село Орешари се намира на 3 км в посока северозапад.

Кожухарци е разположено в район с планински и хълмист релеф на надморска височина около 340 м. Климатът е континентално-средиземноморски. Зимата се характеризира като сравнително мека, а лятото е продължително и горещо. В близост до селото преминават река Крумовица и река Арда.

Постоянното население е около 4 души.

Най-близо разположените основно училище и детска градина се намират в село Странджево /12 км в посока североизток/. Медицинска помощ може да бъде получена от общопрактикуващия лекар отново там. Средно училище и многопрофилна болница можете да намерите в Крумовград.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В землището на село Орешари се намира живописната местност "Орешари", която е обявена за защитена с цел опазване на редките животински и растителни видове, които я обитават. След археологически проучвания в местността са открити и много археологически обекти, някои от които с важно историческо значение. Такива са:

  • Средновековна скална обител "Дупка на поп Мартин", обявена за паметник на културата от национално значение;
  • Тракийски скални ниши, също обявени за паметник на културата;
  • Пещери в местността "Моста" /Шестте пещери/ - природна забележителност, включена в списъка на 250-те най-известни пещери в БългарияСамо на 13 км в посока запад се намира язовир Студен кладенец - третият по големина язовир в България, който предлага чудесни условия за риболов, а през летния сезон е подходящ за отдих и практикуване на водни спортове.

Източници: www.krumovgrad.bg www.seecorridors.eu
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: