ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Дъждовник

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Дъждовник

Дъждовник е село в Южна България. То е част от община Крумовград, област Кърджали.

Отстои  на 6 км югоизточно от Крумовград и съответно на 54 и 294 км в същата посока от областния център Кърджали и столицата София.

Разположено е в планински район с надморска височина около 260 м. Климатът е преходно-средиземноморски, зимата е мека, а лятото - продължително и горещо.

Населението на селището е около 60 души.

Непосредствената близост до град Крумовград предопределя добрата инфраструктура на селото - улиците са асфалтирани, има изградени електропреносна и водоснабдителна системи, всички мобилни оператори имат покритие, редовен автобусен транспорт го свързва с общинския град.

Най-близко разположените училище и детска градина се намират в град Крумовград. Отново там може да бъде получена и медицинска помощ. На територията на града има две здравни заведения -многопрофилна болница за активно лечение и медицински център.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В селото се намира тюрбето на Ямур Баба - светец почитан от местните мюсюлмани. То представлява сграда със символичен гроб, до който се четат молитви.

В село Рогач /5 км източно от Дъждовник/ се намира Скалната гробница - светилище, разположена на скала на десния бряг на река Крумовица. Археологическата забележителност е почитана от местните хора като свещена, тъй като върху скалите има две малки дупки, наподобяващи човешки стъпки, които са наричани "Стъпките на Али" (мюсюлмански светец).

На 33 км североизточно от село Дъждовник, до село Глумово, се намира местността Илиева нива, където е построен мемориал в памет на 40000 загинали тракийски бежанци. Край мемориала, състоящ се от параклис, паметник и чешма, всяка година на Международния ден за защита на децата - 1 юни се провежда „Националният младежки тракийски събор - Ден на тракийското дете“.

В землището на село Орешари /31 км северно/ се намира живописната местност "Орешари", която е обявена за защитена с цел опазване на редките животински и растителни видове, които я обитават. След археологически проучвания в местността са открити и много археологически обекти, някои от които с важно историческо значение. Такива са:

  • Средновековна скална обител "Дупка на поп Мартин", обявена за паметник на културата от национално значение;
  • Тракийски скални ниши, също обявени за паметник на културата;
  • Пещери в местността Моста /Шестте пещери/ - природна забележителност, включена в списъка на 250-те най-известни пещери в България

Само на 17 км южно от Дъждовник, в село Аврен, могат да бъдат посетени църквата „Св. Николай Чудотворец”параклисът, построен на мястото на разрушената църква в местността Селището, както и Паметник на загиналите по време на Балканската война

Източници: www. krumovgrad.bg , www.bg.guide-bulgaria.com
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: