ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Даскалово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Даскалово

Даскалово е село в Южна България. Намира се в община Черноочене, Област Кърджали.

Отстои на 8 км северозападно от с. Черноочене, на 23 км в същата посока от гр. Кърджали, на 37 км югозападно от гр. Хасково и приблизително на 220 км югоизточно от столицата София

Село Даскалово се намира в Източните Родопи, на надморска височина от приблизително 515 м. Релефът е планински, а климатът се характеризира с топло лято и студена зима. Има редовен транспорт до околните населени места.

Населението наброява около 340 души.

Инфраструктурата на селото е уредена с частично асфалтирани и осветени улици. Има изградени водоснабдителна и електропреносна системи. Тук ще намерите джамия и хранителен магазин. В село Габрово /5 км северно/ ще откриете основно училище, читалище и един общопрактикуващ лекар. Най-близките целодневна детска градина и здравно заведение са в село Черноочене.

ТУРИЗЪМ

В непосредствена близост до селото се намират два микроязовира - яз. Даскалово 1 и яз. Даскалово 2, които са подходящи за риболов. Освен това любителите на риболова могат да се възползват и от язовирите Пчеларово и Петелово, разположени до село Пчеларово /9 км източно/.

В село Пчеларово могат да бъдат посетени още няколко забележителности:

  • Църквата "Света Параскева", популярна сред населението като "Света Петка". Постройката на камбанарията е оригинална – 6-стенен купол с кръст върху кръгли колони. Край храма има старо килийно училище и голяма чешма, край която могат да се видят следи от малък параклис. Църквата е действаща и е обявена за паметник на културата. 
  • Средновековната крепост в местността Градището, разположена непосредствено край пътя за гр. Хасково. Обектът е обявен за паметник на културата с местно значение и е леснодостъпен и приятен за посещение.
  • Етнографски музей, който представя битова сбирка – носии, оръдия на труда и др.

В село Женда /16 км югозападно/, в местността Асар кая има останки от тракийска крепост и светилище, разположена на висока скална тераса, от която се открива изключителна гледка.

Източници: Мирелаhttp://tourism.kardzhali.orghttp://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: