ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Кормянско

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Габрово - с. Кормянско

Кормянско е село в община Севлиево, област Габрово.

Отстои на около 7 км северозападно от Севлиево, на около 34 км в същата посока от Габрово, на около 52 км западно от Велико Търново и на около 180 км североизточно от София.

Селото е разположено на приблизително 3 км от магистралния път София - Варна и в непосредствена близост до язовир "Александър Стамболийски". Надморската височина на Кормянско е  около 217 м.
Климатът в района се характеризира с топло лято и студени, снежни зими.

Постоянното население наброява около 660 души. Има редовен автобусен транспорт от и до Севлиево.

В селото са изградени напълно електропреносна и водоснабдителна системи. Има обхват на всички мобилни оператори. Функционират магазини, читалище и кметство. Най-близките училища, детски градини и болнични заведения се намират в град Севлиево.

ТУРИЗЪМ И ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:

Тук има добри условия за селски туризъм, заради красивата природа и чист планински въздух.
В град Севлиево туристите могат да посетят Архитектурно-историческия комплекс „Дандолови къщи”, Паметникът на свободата, Часовниковата кула, Домът на културата и много други.

В центъра на село Батошево / на 22 км / е разположен девическият манастир „Въведение Богородично”. На около 3 км от същото село се намира друг манастир-„Успение Богородично, който е основан през XIII в. по времето на цар Михаил-Асен.

Източник: sevlievo.net
Снимки: panoramio.com 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: