ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Сливарово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Сливарово

Сливарово е най-малкото село в община Малко Търново, област Бургас.

Отстои на 17 км източно от град Малко Търново, на 93 км южно от Бургас и на около 500 км югоизточно от столицата София. Селото се намира в непосредствена близост до границата с Турция.

Разположено е в Странджа планина, на брега на река Резовска. Надморската височина е 300 метра. Климатът се характеризира  с мека зима, често с положителни температури, докато лятото е горещо и сухо. Населението наброява 5 души.

В Сливарово има кметство, магазин и църква „Свети Пантелеймон”, построена през XIX век. Най-близките училище и детска градина функционират на територията на Малко Търново. Медицинското обслужване е поето от болничните заведения в град Царево / 60 км/.

В селото е запазена типичната Странджанска архитектура от XIX век. Освен интересните къщи, тук може да се видят още няколко параклиса, които са в непосредствена близост -  “Св. Георги” – на 1 км югоизточно от селото,  “Св. Богородица”,  “Св. Мина” - на около 2 км южно от селото в местността Шафарийца.

В землището на Сливарово се намира и най-големият биосферен резерват на България – Узунбуджак (Лопушна).

На около километър се намира тракийска, антична и средновековна крепост Кладара. Най-външната крепостна стена е изградена от ломени камъни без спойка, което е характерно за строителството на траките. Малко по-високо от първата стена се издига втора, а в средата се издига цитаделата, която заема площ от около един декар.

На около 12 км източно се намира пещерата – светилище”Света Марина”.  По стените ѝ капе вода, която се събира и за която се смята, че е лековита. На 30 юли, когато се почита денят на Св. Марина, се организира поклоническо шествие до пещерата.

Източници: http://www.strandja.bghttp://www.bulgariainside.com 
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: