ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Церковски

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Церковски

Церковски е село в Югоизточна България. Намира се в община Карнобат, Област Бургас.

Отстои на 14 км югозападно от гр. Карнобат, 62 км северозападно от гр. Бургас, 40 км югоизточно от гр. Сунгурларе, 5 км западно от с. Крумово градище и 365 км източно от гр. София.

До Церковски има редовен автобусен транспорт от Карнобат. Достъпът до него е много удобен и от Бургас, тъй като магистрала Тракия минава само на 9 км източно.

Селото се намира на 169 м надморска височина.

Климатът е умерено-континентален с мека и суха зима и сравнително горещо лято. По-обилни валежи има през есента и пролетта.

Населението на Церковски наброява около 200 души, което включва и няколко английски семейства.

През септември 2001 г в селото е открит завод на “ВИН.С. Индустрийс” ООД, който е една от най-модерните рафинерии за дестилати и зърнен спирт не само в България, но и на Балканите.

Церковски е електрифицирано и водоснабдено село с покритие на всички мобилни оператори. Има кметство, православна църква, читалище и хранителен магазин. Най-близките детски градини и основни училища се намират в общинския център. Пак в Карнобат е и Професионалната гимназия по селско стопанство и лека промишленост.

Грижата за здравето на населението в селото е поета от общопрактикуващите лекари и стоматолози в Карнобат. Отново там може да се получи и специализирана медицинска помощ в Многопрофилната болница за активно лечение.

История:Сведения за съществуването на село Церковски датират от 1860 г. Първите заселници са десет рода, които били чираци в имението на турски бей. След Балканската и Първата световна война там са заселени много български бежанци от Одринска Тракия. В годините до 1970г. жителите са наброявали около 1500.
Сегашното име „Церковски” селото носи от 1960 г. Преди това се е наричало: Бюкюрджалии (до 1934), Вирово (1934-1954), Цанко Церковски (1954-1960).

Забележителности:

  • Средновековната крепост Маркели - разположена на 3 км северно от съседното село Крумово градище. Тя е една от най-значимите крепости в българската история, тъй като е охранявала Върбишкия и Ришкия проходи.
  • Храмът „Свети Архангел Михаил“ и Музеят по винарство и лозарство в Сунгурларе. Районът е известен с развитите си винарски традиции.
  •  Църквата "Свети Йоан Богослов" в гр. Карнобат. Издигната е върху мястото на изгорената от турците по-стара църква в центъра на възрожденския Карнобат. Впечатлява с оригинални архитектурни елементи и дърворезбения си иконостас – един от шедьоврите на майсторите от Дебърската школа.
  • Часовниковата кула в старата (южна) част на Карнобат. Строена е от тревненски майстори през 1841 г. като възрожденски градски символ на проспериращо търговско-занаятчийско селище.
  • Градският музей на Карнобат, където има ценна археологическа и етнографска сбирка.

Източници: http://bg.wikipedia.org; http://www.vinsindustries.com; http://mitropolia.sliven.net; http://www.bg-patriarshia.bg
Снимки: http://www.bg-patriarshia.bg; http://www.vinsindustries.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: