ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Вълчаново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Вълчаново

Вълчаново е село в община Средец, област Бургас.

Отстои на 20 км югозападно от град Средец, на 52 км в същата посока от Бургас и на около 370 км югоизточно от столицата София.

Разположено е в Странджа планина, на надморска височина от 173 м. Климатът е преходно-средиземноморски с черноморско влияние. Зимата е мека, пролетта е хладна, лятото е сухо и горещо, а есента – топла и продължителна.

Населението наброява около 220 души. Има редовен автобусен транспорт до съседните населени места и град Средец.

Във Вълчаново са изградени електропреносна и водоснабдителна мрежи, почти всички улици са асфалтирани и осветени. Тук функционират кметство, читалище, два магазина и заведение. Най-близко разположените детска градина, училище и болница са на територията на град Средец.

Забележителности:

  • Гостите на селото могат да посетят църквата „Успение Богородично”, която е обявена за архитектурен паметник и Вълчановското ханче, което е на отстояние 3 км 
  • В с. Момина църква / 24 км/ е разположена църквата „Света Параскева”, известна с богатия си стенопис;
  • На 30 км в село Дебелт е единственият по рода си в Европа Резерват за водни кончета. Той съхранява 19 вида от тези красиви насекоми и привлича интереса на посетители и учени от цял свят. В близост до селото са останките на античното селище Деултум, което от 705 г. е важен византийски град между България и Византия. В с. Дебелт се намира и единствената проучена в Европа средновековна митница, в която Византия изплащала ежегодния си данък на България. В селото работи археологически музей, в който са изложени намерените предмети.

Източници: http://obshtinasredets.bghttp://cultura-sred.org 
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: