ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бродилово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Бродилово

Бродилово е село разположено в югоизточна България, част от Община Царево, Област Бургас.

Отстои на около 77 км южно от гр. Бургас, на 12 км южно от гр. Царево и на 22 км западно от гр. Ахтопол.

Постоянно живущите в селото са около 360 души, но през летния сезон населението нараства.

Релефът е низинен, с надморската височина от 56 м.
Климатът в района е средиземноморски, като се характеризира със сухо лято и мека и влажна зима.

Инфраструктурата на Бродилово включва частично асфалтирани и осветлени улици, пълна електрификация, водоснабдителна система, интернет и телефонизация.

Има редовен автобусен транспорт от и за гр. Царево.

В селото има кметство, пощенска станция и читалище.
Църквата "Св. Пантелеймон" е строена през 1911 г. и е паметник на културата. В Бродилово и околността му има и няколко параклиса – "Св. Пантелеймон", "Св. Богородица", "Св. Петка", "Св. Константин" и "Св. Яни".

Също така разполага с изградена мрежа от търговски обекти и заведения.

Туристически и културни забележителности

Близостта на селото до р. Велека дава възможност за риболов, разходки и отдих край красивата природа в района. Бродилово е подходящо място за любителите планинари, защото е заобиколено от красиви гори.

В околностите на Бродилово има останки от три крепости – в местностите Певтич, Калето и Плаката, три могилни и следи от металургична дейност. Югоизточно от селото са открити руини от стара църква, която дава и името на местността – Палеокльос.

Природен парк "Странджа" предлага на посетителите си възможности за едно незабравимо преживяване. Нископланинският хълмист релеф и мрежата от поддържани туристически пътеки са добра основа за осъществяване на пешеходен туризъм. Благоприятното време в района допринася за развитието на туризма и през четирите сезона на годината.

Плажовете на с. Лозенец са само на 19 км. Те са със златист, мек и ситен пясък. На територията на селото има много плажове  - Централен, Корал, Оазис, Мечата дупка, Малък и Бабешки. Централния плаж  е дълга около 700 метра ивица.

Източници: www.naselo.net, www.bg.wikipedia.org
Снимки: www.naselo.net

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: