ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Кромидово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Кромидово

Кромидово е село в Югозападна България. Намира се в община Петрич, Област Благоевград.

Отстои на 85 км южно от гр. Благоевград, на 21 км източно от гр. Петрич, на 167 км югоизточно от гр. София, на 13 км северно от българско-гръцката граница при с. Кулата и на 8 км западно от с. Катунци.

Намира се на около 5 км от международния път Е-79 (Видин-София-Кулата-Атина). Има редовен автобусен транспорт до съседните населени места.

Населението е приблизително 150 души.

Кромидово се намира в западните части на полите на Пирин планина, на 175 м надморска височина. Мелнишка река тече край селото.

Климатът се характеризира с горещо, сухо лято и кратка, мека зима. Средните януарски температури са около 1 С, а средните юлски около 37 С.

Районът е благоприятен за отглеждането на земеделски култури, трайни насаждения, както и за развиването на животновъдство. В землището на селото има много лозя и оранжерии.

Кромидово е известно със своите три термоминерални находища. Минералната вода отговаря на изискванията за курортните ресурси и курортни местности. Тук има още обществена хигиенна баня и басейн.

Селото е добре устроено, електрифицирано, водоснабдено, с телефонна и телевизионна мрежи. Улиците са асфалтирани, а достъпът - целогодишен. Има кметско наместничество, църква и търговски обекти.

Медицинското обслужване и учебните заведения са в съседното село Марикостиново, което е на 9 км разстояние.

Туризъм

Жителите и гостите на село Кромидово могат да се възползват от находищата на минерална вода и обществените басейн и баня.

Мелнишка река, която тече покрай селището, е удобна за отдих и развлечение.

Планинарите могат да посетят резервата "Али Ботуш" в планина Славянка. Тук на едно място могат да се видят растителни видове, характерни за средиземноморските вечнозелени гори, както и такива, типични за централна Европа.

От известните български туристически обекти в района са Мелник - най-малкият град в България, Роженският манастир и местността Рупите - където е живяла българската пророчица Ванга.

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: