ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Чеканчево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Чеканчево

Чеканчево е село в Западна България. Намира се в община Горна малина, област София.

Отстои на 11 км североизточно от с. Горна малина и на 21 км в същата посока от град Елин Пелин. Съседните села са съответно на 3 км северно село Саранци, 7 км северозападно село Негушево и 3 км югоизточно село Макоцево. Столицата София е на 41 км западно.

Разположено е в централната част на Западна България, на надморска височина от около 659 м. Климатът е умерено-континентален. Като зимата е сравнително студена и продължителна, а лятото относително горещо. Най-много валежи падат през пролетно-летния сезон.

Транспортните връзки с населените места в областта са много добри. Редовен автобусен и ж.п. транспорт обслужват селото. Централните улици са асфалтирани и осветени, изградени са водопреносна, електрическа и съобщителна системи. Всички мобилни оператори имат покритие, интернет връзка.

Постоянното население наброява 291 души.

Тук функционират кметство, читалище с библиотека, магазини и заведение. Един стоматолог е поел грижата за местните, общопрактикуващ лекар работи в с. Горна малина, докато болница има в гр. Елин Пелин. Най-близките учебни заведения са на територията на общинския център.

Природата в община Горна Малина е почти непокътната, намира се в естествения си вид и е една от най-чистите в Софийска област. Създадени са предпоставки за практикуването на селски туризъм - в с. Макоцево функционира конна база за езда, в Негушево пък ще се потопите в запазената архитектура, която е служела за декор на много филми.

Любителите на риболова могат да се насладят на хобито си в рибарника или реката, която тече в новоизградено корито до с. Горна малина.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com , http://bg.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: