ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Цръклевци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Цръклевци

Цръклевци е село в Западна България. Намира се в община Драгоман, област София.

Отстои на 18 км североизточно от гр. Драгоман, на 2 км източно от село Василовци и на 41 км северозападно от столицата София.

Разположено е в планински район, а надморската му височина достига 853 м. Климатът е умерено-континентален и се характеризира със студена зима и топло лято, като е повлиян от релефа.

Постоянното население наброява 52 души.

Всички мобилни оператори имат покритие. До селото води асфалтиран път. Няма изграден централен водопровод, на разположение на местните са улични чешми. Има електрическа мрежа.

Административно селото се обслужва от кметски наместник. Най-близките учебни заведения работят в общинския център гр. Драгоман, където ще получите и медицинска помощ. Специализираната болнична помощ се извършва на територията на столицата.

Туризъм и забележителности

Със своите природни дадености, красив пейзаж и почти недокосната природа, територията около Драгоман има предпоставки да се превърне в привлекателно място за планински туризъм. Високите скални откоси, карстовите форми и образувания привличат вниманието на алпинисти, делтапланеристи и пещерняци, а неизследваните терени – на археолози и ботаници.

Любителите на екстремни спортове могат да се качат на парапланер на хълма Чепън, едно от най-подходящите места за този вид спорт.

Интерес за туризъм представляват архитектурните и исторически забележителности като Разбоишки манастир, Чепърлянски манастир и др.

Драгоманското блато е единственото в България с карстов произход, което му придава особено природозащитно значение. Разположено е в обширна котловина, заобиколена от варовикови възвишения, на площ около 400 хектара.
Обявено е за резерват, част от Орнитоложкото важно място - "Раяновски влажни ливади".
Блатото се намира на пътя на миграцията на птиците "Via Aristotelis", тук те спират в богатата блатна растителност, за да отпочинат преди да полетят отново.

Пещера "Темната дупка" се намира в близост до село Липинци и на около половин километър от махала "Бачийще" над с. Беренде извор. Дълга е 425 м и е осеяна с разнообразни пещерни образувания като сталактити, сталагмити, прегради, езерца и ванички, пещерни бисери, каменни лилии и други характерни образувания. Тя е обявена за природна забележителност.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: