ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Цацаровци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Цацаровци

Цацаровци е село в Западна България. Намира се в община Драгоман, област София.

В България има още едно село, носещо същото име - в община Златоград, област Смолян.

Селото е разположено в близост до българо-сръбската граница, на около 14 км южно от село Калотина, край което се намира граничния контролно-пропускателен пункт Калотина. Цацаровци отстои на около 8 км югозападно от гр. Драгоман, на около 14 км западно от гр. Сливница, на около 33 км северозападно от гр. Перник и на около 42 км северозападно от столицата София.

Цацаровци се намира в историко-географската област Бурел, обхващата Западна България и Източна Сърбия, позната още като Западните покрайнини.

Селото е разположено на надморска височина от 750 м. Климатът е умереноконтинентален. Лятото е горещо, а зимата хладна. Наблюдават се отрицателни стойности на средната януарска температура от около - 2,5 С и средни юлски температури от около 18,4 С. Количеството на валежите е малко.

Постоянното население е около 170 жители.

Селото е добре устроено и голяма част от улиците са асфалтирани. Най-близките детски градини и училища се намират в общинския център гр. Драгоман. За здравето на населението се грижат няколко общопрактикуващи лекари с кабинети, разположени в Драгоман.

Със своите природни дадености, красив пейзаж и почти недокосната природа, територията около Драгоман има предпоставки да се превърне в привлекателно място за планински туризъм. Високите скални откоси, карстовите форми и образувания привличат вниманието на алпинисти, делтапланеристи и пещерняци, а неизследваните терени – на археолози и ботаници.

Любителите на екстремни спортове могат да се качат на парапланер на Чепън, едно от най-подходящите места за този вид спорт.

Интерес за туризъм представляват архитектурните и исторически забележителности като Разбоищки манастир, Чепърлянски манастир, Драгоманското блато, пещерата Темната дупка и др.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: