ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Панчарево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Панчарево

Панчарево е село в Столична Община, област София.

местоположение

На запад Панчарево граничи с курортното селище Бистрица, на север с квартал Горубляне, на североизток със село Герман, на изток и югоизток, със землищата на селата Лозен и Долни Пасарел.

описание


Землището на село Панчарево се намира в края на Искърския пролом на мястото където река Искър навлиза в Софийското поле. Проломът обхваща поречието на река Искър между село Панчарево и село Пасарел. Най-живописна и красива в землището на селото е местността Урвич, разположена на дясния бряг на реката,която по своите природни дадености прилича на Търново с причудливите извивки на река Янтра.

Местността Урвич е разположена на пресечната точка на планините Лозенска, Плана и Витоша при Дяволски мост на мястото където река Ведена се влива в Искъра. При село Панчарево в река Искър се влива река Бистрица, спускаща се буйно от най-високия връх на Витоша - Черни връх.

забележителност

Забележителност на селото е Панчаревското езеро, чиято стена е изкуствен земен насип на мястото на теснините между село Панчарево и село Герман.

Богатство за селото е и наличието на два минерални извора за топла вода (42 С, единия (каптиран) на дъното на езерото в поречието на река Искър, а другия с извор до сградата на Панчаревската баня. Селото е разположено на лявия бряг на река Искър, на брега на езерото и от двете страни на река Бистрица. Над него се извисяват Дълга стрън, Корията и Мамутица, а зад тях землището на село Бистрица и стръмно издигащата се Витоша планина. На другия, десен, бряг на езерото землището граничи със Страньето, което е част от Лозенската планина.

В землището на селото се намира средновековната крепост "Урвич", монастирът "Св. Никола - Летни" и останки от крепостната черква "Св. Илия", които заедно с Кокалянския манастир образувалия Урвичкия крепостен комплекс.

Крепостта Урвич вероятно е построена през 13 век и е свързана с величието на Втората Българска държава. Имала е стратегическо значение при овладяването на София от Османските нашественици. В нея Цар Иван Шишман, наричан от местното население Ясен е водил последните си битки. На него е кръстен и панорамният път в подножието на Витоша - от Бояна, през Драгалевци и Бистрица за Панчарево - "Цар Ясенов път", чрез който Урвич е установявал постоянна връзка с Витошките крепости - "Бистрица" и "Батил" - Бояна.

В Панчарево и околностите му са останали значителни следи от времето на Римската империя. Тогава е била построена минералната баня, която имала седем басейна. Има основание да се предполага, че както при изворите в София и в Панчарево се е упражнявал култ към бога-лекар Асклепий и към нимфите, тъй като и на двете места са намерени отломъци от барелефите на трите нимфи.

Над банята, в местноста Градището са намерени останки от Римски постройки и от охранителна крепост, предназначени да пазят от вражески нападения подстъпите към Сердика и Искърския пролом, в посока Самоков.


Природни забележителности


Панчаревското езеро:
Създадено през 1956 г. във връзка с изграждането на хидровъзел "Искър" използван за битово и промишлено водоснабдяване на столицата. Екологично чист район с изградена материална база за спорт и масов отдих.
Поречието на река Искър над езерото:
Представлява естествен пролом, образуван от дейността на водите на река Искър през вековете. Преди изграждането на "Искърската каскада" реката е била пълноводна и често е променяла коритото си. Част от пролома е красивия меандър "Урвич", крепост на цар Иван Шишман.
Поречието на река Бистрица над селото:
Каньон, образуван от река Бистрица, пресичащ "Витошкото стъпало" - част от източното подножие на Витоша. Тази зона е естествена връзка между Витоша, Плана и Лозенската планина.

За езеро Панчарево


Чудесно място за излети може да бъде Панчаревското езеро. То се намира на около 15 км. южно от София, в посока ски курорта Боровец в Рила. По 5 километровата дължина на езерото, може да се упражняват различни видове спортове, като гребане, сърф, водни ски. Тук можете да наемете гребни лодки. Около езерото има много маршрути, няколко залесени парка с кафенета и ресторанти, както и няколко минерални извора. Температурата на водата е 47 градуса. Невероятната природа на това място ще ви плени и ще остави незабравими мигове. В региона има и много почивни къщи. На Панчарево можете да уловите на отвесна блесна бяла риба и каракуда.
В бъдеще има проекти за развитие на балнеоложки туризъм в съчетание с даденостите на Панчаревското езеро.


altЗа Панчаревски манастир


Панчаревският манастир “Св. Николай” се намира в Ихтиманския дял на Средна гора, на около 5 км. югоизточно от село Панчарево. Разположен е на десния бряг на р. Искър в Панчаревския й пролом, близо до крепостта Урвич.
Не е известно кога е основан манастира, но след падането на България под Турско робство е разрушен. Възобновен е на два пъти през XX век – през 1938г. и 1996г. Днес той е действащ манaстир.

Представлява комплекс от църква с камбанария, жилищна и стопанска сграда. Църквата е построена през 1996г. върху стари основи. Представлява еднокорабна, еднопасидна безкуполна постройка.

Транспорт

  • Автобуси - № 1, 2, 3, 4;
  • Маршрутна линия - № 36;

Снимки: МИРЕЛА
Използван източник: http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: