ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Осиковица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Осиковица

Осиковица е село в Западна България. То се намира в Община Правец, област София.


Отстои на 15 км североизточно от гр. Правец, на 65 км североизточно от София, на 22 км в същата посока от гр. Ботевград. До него може да се стигне по автомагистрала Хемус, която се намира на 2 км разстояние.

Населението на селото е около 650 жители.

Намира се в полите на Предбалкана, на надморска височина от около 460 м.
Селото попада в зоната на умереноконтиненталния климат. Най-студеният месец е януари, а най-топлият месец – юли. Значителен е броят на слънчевите дни в късна есен и през зимата. Дните с мъгла са малко – едва от 7 до 10 годишно.
Тук се намира яз. Осиковица, предлагащ условия за риболов.

Селото е благоустроено, с поддържана инфраструктура. Изградени са електропреносна, водоснабдителна и съобщителна мрежи. Липсва изградена канализационна мрежа.
Тук функционират Обединено Детско Заведение "Слънце", Основно Училище "Любен Каравелов", Читалище "Напредък", стоматологична практика.

Туризъм

Църква "Свети Архангел Михаил" е културна ценност със статут архитектурно-художествен паметник на културата. Построена е за 54 дни от местните хора през 1834 г. въз основа на издаден ферман от Високата порта. Ценен е иконостасът, дърворезба, дело на самоковския майстор Христо. Иконите са от първата половина на ХІХ в. През 1870 г братята Наум и Ненчо Чибукови от с. Селце (Западна Македония) позлатяват иконостаса и изписват апостолските икони. Църквата е място за съхранение на много ценни старопечатни книги в близкото минало, някои от които до скоро нейно притежание.

Манастир "Света Богородица" се намира в подножието на връх Острома, в местността Манастирски ливади. Изграден по време на Второто българско царство, не е пострадал по време на османското нашествие и е продължил да функционира чак до края на ХVІІІ в. Разрушен е по време на кърджалийските размирици в края на ХVІІІ-ти век. До момента са запазени само останки от стените на църквата и следи от масивна сграда. Има данни и за наличие на други сгради, принадлежащи към комплекса, но следи от тях не са останали.

Източник: http://bg.wikipedia.org/
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: