ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Осеновлаг

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Осеновлаг

Осеновлаг е село в Западна България. Намира се в община Своге, област София.

Отстои на 34 км източно от гр. Своге и на 54 км североизточно от столицата София. Селата Еленов дол и Буковец се съответно на 18 км северозападно и на 30 км югозападно.

Разположено е в планински район, в полите на Ржана планина, част от западната част на Стара планина и в близост до течението на р. Габровница - надморската му височина достига 995 м. Релефът обуславя студената зима, прохладното лято и ранно настъпващата есен в сравнение с останалите части на страната. Климатичните условия и планинският терен позволяват развитието на пчеларство, малинарство, билкарство и гъбарство.

Постоянното население наброява около 289 души. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи.

Най-близките училища и детски градини се намират в общинския център град Своге. Там е и най-близката здравна служба.

В последните години Осеновлаг се превръща в привлекателно място за селски, планински и познавателен туризъм. Разработени са маршрути за преходи до Черепишкия манастир, до връх Козница и други.

В селото функционира чифлик със стаи за нощувка и ресторант. Мястото разполага с малко стопанство, където се отглеждат африкански щрауси, бобри и др. животни.

В близост е изградена и конна база „Диви коне” с възможност за курсове по конна езда. Близостта до реката предлага условия за практикуването на любителски риболов.

Източници: Мирела
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: