ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Лесковдол

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Лесковдол

Лесковдол е село в Западна България. Намира се в община Своге, област София.

Отстои на 11 км източно от гр. Своге и на 46 км северно от столицата София. Село Желен е на 16 км северозападно, село Церово е на 17 км в същата посока, а село Бов е на 50 км пак в тази посока. 

Десетте му махали са разположени в планината Мургаш, която е част от Стара планина, а надморската му височина достига 995 м. Махала Ливада е едва на 4 км от връх Издермец (1492 м). Релефът обуславя студената зима, прохладното лято и ранно настъпващата есен в сравнение с останалите части на страната. Климатичните условия и планинският терен позволяват развитието на пчеларство, малинарство, билкарство и гъбарство. В землището му протича р. Рединска, която е приток на р. Искър.

Постоянното население на селото наброява 107 души.

Редовна маршрутна линия го свързва с общинския център, където пък има ж.п. гара. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи. Мобилните оператори имат покритие.

Тук функционират кметство, смесен магазин и заведение. Най-близките учебни заведения са в гр. Своге, където ще получите и специализирана медицинска помощ.

Има две предположения за произхода на името му от тънките, лесно чупливи камъни, наречени леска или от лешниковите дървета.

Според жителите му това е мястото с най-красивите залези. Подходящо е за планински разходки и почивка сред природата, а заради спокойствието и чистия въздух все повече хора решават да закупят вили в селото.

Малката църква в селото е построена в периода между двете Световни войни, в нея няма икони и стенописи, поставена е паметна плоча на загиналите във войните 1912-1918 г.

Могат да бъдат видени останки от старата крепост Ветрилова воденица.

От Лесковдол започва пътека към един от най-красивите и посещавани манастири "Седемте престола", като преходът отнема около 4 часа. Наблизо са и Лакатнишките скали, феноменални скални образувания, обявени за природна забележителност и защитена местност.


Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: