ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Каленовци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Каленовци

Каленовци е село в Западна България. Намира се в община Годеч, област София.

Отстои на 8 км югозападно от гр. Годеч, на 56 км северозападно от столицата София, на по-малко от километър източно от с. Букоровци и на 4 км западно от с. Мургаш

Разположено е между планините Чепън и Стара планина, а надморската му височина достига 664 м.  Климатът е умерено-континентален, като се характеризира със студена зима и топло лято. Най-студеният месец е януари, а най-топлият - юли.

Постоянното население е около 13 души. Заради екологично чистия район, основен поминък е животновъдството.

Инфраструктурата е сравнително добре уредена. Автобусен транспорт свързва селото с общинския център. Централните улици са осветени и асфалтирани. Има изградени водопреносна и електропреносна мрежи. Мобилните оператори имат покритие.

Тук функционира кметство, което обслужва и село Букоровци. Най-близките търговски обекти и учебни заведения ще откриете в гр. Годеч. Там ще получите и здравна помощ. Специализирани болници работят в столицата.

Между с. Каленовци и с. Беренде се намира стар величествен дъб, който е на около осем-девет века.

Интересна забележителност е Букоровският манастир "Св. Георги Победоносец" до съседното село. Той е уникален с това, че има пет църкви, от които една е действаща. Пред нея има стари кръстове, на които са изписани имена на светци. Тук е намерен и най-старият календар, откриван в Европа. Той е във формата на костенурка и днес се пази в музей.

Природното образувание "Котлите" е само на няколкостотин метра. То представлява живописен водопад, в който водата се стича от едно карстово образувание, подобно на паница (котел), във второ и тогава реката продължава да се стича. В близост до него, на 60 метра височина в горната част на скалния венец, се намира едноименната пещера Дракула. Тя е суха, хоризонтална, с дължина 42 м. Входът е широк с висок свод. Във вътрешността пещерата има висока основна галерия, а подът е покрит с пръст и дребни кални късове. Краят на пещерата завършва с комин, през който се стича вода при дъжд.

Туристите могат да се възползват от възможността и да посетят Разбоишкия манастир "Въведение Богородично", скрит в скалите образувани в дефилето на р. Нишава.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://bg.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: