ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Завидовци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Завидовци

Завидовци е село в Западна България. Намира се в община Своге, област София.

Отстои на 17 км западно от гр. Своге, на 27 км северно от гр. Костинброд и на 42 км северозападно от гр. София. Съседното село Бучин проход е на 4 км западно.

Разположено е в планински район, а надморската му височина достига 694 м. Климатът е умерено-континентален. Лятото е горещо, а зимата хладна. Количеството на валежите е малко.

Постоянното население наброява около 25 души. 

Най-близките учебни заведения, както и търговски обекти са на територията на град Своге. Там ще получите и медицинска помощ, а специализирани болници работят на територията на столицата.

Туризъм и забележителности

Завидовци е известно с чистия си въздух, там е изграден санаториум за белодробно-болни. То е едно от местата с най-малко мъгли паднали мъгли през годината. Климатичните условия и планинският терен в общината, позволяват развитието на пчеларство, малинарство, билкарство и гъбарство.

От него водят началото си туристически маршрути. Може да се възползвате от възможността и да посетите други местни забележителности като:

Късноримска резиденция - това е огромен, единен по замисъл и изпълнение монументален комплекс, който от гледна точка на архитектурната типология принадлежи към т.нар. перистилни сгради. По време на археологuческuте разкопкu са разкрuтu основи с богата цветна мозайка в топли тонове, съдове, монети, паметни плочи.
Обектът е в процес на реставриране u проучване.

Лакатнишките скали при село Лакатник и намиращата се в подножието им пещера Темната дупка, при село Бов - водопада "Скакля" и пещерата "Елата", манастирите "Седемте престола" (близо до Елисейна) и Искрецкия манастир, както и няколкото хижи в района - Пробойница, Тръстеная, Добърчин и др. Природата около Своге впечатлява с разнообразието на горите и красивите поляни.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: