ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Добравица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Добравица

Добравица е село в Западна България. Намира се в община Своге, област София.

Отстои на 11 км северно от село Искрец и на 19 км югоизточно от гр. Своге. Столицата София е на 57 км южно.

Разположено е в планински район, в подножието на Понор планина, а надморската му височина достига 993 м. Климатът е умерено-континентален и се характеризира със студена зима, прохладно лято и по-ранно настъпваща есен, в сравнение с останалите части на страната.

Постоянното население на Добравица наброява около 9 души.

До селото води асфалтов път, като има изградени водопреносна и електропреносна мрежи. Мобилните оператори имат покритие.

Най-близките учебни заведения и магазин работят в съседното село Искрец. Отново там ще получите медицинска помощ от двамата общопрактикуващи лекари. Най-близката болница е на територията на общинския център.

Районът е подходящ за рекреативен туризъм - микроклиматът е подходящ за балнеолечение на белодробни заболявания. 
Наблизо протичат реките Искрецка и Козел, които предлагат отлични условия за риболов.

Интересен факт е, че някога територията, на която се намирало селото, е била дъно на море. И днес на отделни места се откриват вкаменелости на мекотели, миди и др.

От две страни селището е обградено от скали, които са дополовината черни на цвят и местните ги наричат Църнио камик. Районът е осеян с малки водопади, изворчета и т.н., което го прави изключително живописен.

Интересна културна забележителност е Искрецкият манастир, който е снован е през ХІІІ в. Представлява комплекс от черква и жилищни сгради.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: