ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Връдловци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Връдловци

Връдловци e село в Западна България. Намира се в община Годеч, област София.

Отстои на 16 км северозападно от гр. Годеч, на 3 км южно от с. Голеш и на 15 км североизточно от с. Калотина и границата със Сърбия. Столицата София е на 71 км югоизточно.

Разположено е по протежението на пролом на малка река, а надморската му височина достига 820 м. Климатът е умереноконтинентален. Лятото е топло, а зимата хладна.

Автобусен и железопътен транспорт свързват селото с останалите населени места. Централните улици са осветени и асфалтирани. Има изградени водопреносна и електропреносна мрежи. Мобилните оператори имат покритие.

Постоянното население наброява 23 души.

Смесен магазин обслужва населението в съседното село Голеш. Там е и кметството. Учебни заведения и лекарски практики има в общинския център Годеч, а здравни заведения работят в столицата София.

Туризъм и забележителности

В близост има пещера, образувана от варовик - тя е едноетажна и неразклонена.

Районът е богат на културни забележителности. До самото село се намира Връдловският манастир "Св. пророк Илия". За последно обителта е възстановена в началото на XX век, когато е изградена и сегашната църква,  върху основите на по-стара такава. Самата черква е малка, еднокорабна, едноапсидна постройка с каменен градеж. Отвътре е изрисувана със стенописи, като интерес представлява сцената "Целувката на Юда".
Понастоящем манастирът не е действащ, а хора от околността се събират тук и правят курбан всяка година на 20 юли.

Туристите могат да се възползват от възможността да посетят още Голешкия манастир "Св. Николай Летни", Разбоишкия манастир "Въведение Богородично", Чепърлинския манастир "Св. Петка" и Букоровския манастир "Св. Георги Победоносец".

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: