ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Букоровци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Букоровци

Букоровци е село в Западна България. Намира се в община Годеч, област София

Отстои на 8 км югозападно от гр. Годеч, на по-малко от километър източно от с. Каленовци и на 4 км западно от с. Мургаш. Столицата София е на 56 км югоизточно.

Разположено е между планините Чепън и Стара планина, а надморската му височина достига 621 м. Климатът е умерено-континентален и попада под влиянието на релефните форми, като се характеризира със студена зима и топло лято. Най-студеният месец е януари, а най-топлият юли.

Автобусен транспорт свързва селото с общинския център. Централните улици са осветени. Мобилните оператори имат покритие.

Постоянното население наброява 9 души.

Кметството е в село Каленовци и обслужва и двете села. Най-близките търговски обекти и учебни заведения ще откриете в гр. Годеч. Там ще получите и здравна помощ. Специализирани болници работят в столицата. 

Село Букоровци е известно с намиращия се до него едноименен манастир - Букоровски манастир "Св. Георги". Той е единствен по рода си в България, тъй като има пет църкви, като в света има само още един подобен манастир. Действаща е църквата "Св. Георги" - тя е еднокорабна и едноабсидна, докато другите все още не са напълно готови, това са "Св. Петка", "Св. св. Кирил и Методий", "Св. Неделя" и "Вси Светии". Те са двукорабни и двуабсидни и са долепени до старата църква. Могат да бъдат видени също стари кръстове, върху които са изписани имена на светци. Тук е намерен и най-старият календар, откриван в Европа. Бил под формата на костенурка и днес се пази в музей. Самият манастир е изграден върху останките на пет средновековни църкви.

Природното образувание "Котлите" е само на няколкостотин метра. То представлява живописен водопад, в който водата се стича от едно карстово образувание, подобно на паница (котел), във второ и тогава реката продължава да се стича. В близост до него, на 60 метра височина в горната част на скалния венец, се намира едноименната пещера Дракула. Тя е суха, хоризонтална, с дължина 42 м. Входът е широк с висок свод. Във вътрешността пещерата има висока основна галерия, а подът е покрит с пръст и дребни кални късове. Краят на пещерата завършва с комин, през който се стича вода при дъжд.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: