ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бузяковци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Бузяковци

Бузяковци е село в Западна България. Намира се в община Ихтиман, област София.

Отстои на 20 км северно от гр. Ихтиман, на 10 км югоизточно от с. Вакарел и на 7 км южно от с. Бърдо Непосредствено до него се намира село Джамузовци. Столицата София е на 48 км северозападно.

Разположено е в планинска местност в Средна гора, а надморската му височина достига 902 м. Климатът е умереноконтинентален и се характеризира с топло лято и студена зима. 

Постоянното население наброява 34 души. Мобилните оператори имат покритие.

Най–близките училище, целодневна детска градина и медицински кабинет се намират в съседното село Вакарел. Медицински център работи в общинския център, докато специализираните болници са в гр. София.

Според историческите сведения селото датира от началото на 18. век. Изграден е паметник на загиналите през войните.

В Бузяковци е завършена православна църква "Св. Георги Победоносец" - всяка година на храмовия празник се организира празник. До обителта има вековен дъб - символ на селото. Тук са запазени множество стари къщи, в традиционен стил.

До съседното село Бърдо има малък манастир "Св. Спас". В него работи и био ферма.

Районът е подходящ за любителите на лова - в ловните сезони се организира лов на дивеч, а близостта до язовирите Тополница и Огняново благоприятстват за развитието на риболова.

Източници: http://bg.wikipedia.org 
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: