ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Брезовдол

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Брезовдол

Брезовдол е село в Западна България. Намира се в община Своге, област София

Отстои на 50 км източно от гр. Своге, на 8 км западно от село Осеновлаг и на 18 км южно от село Елисейна. Столицата София е на 90 км южно.

Разположено е в планински район, в полите на Голяма планина, част от западната част на Стара планина и в близост до течението на р. Габровница - надморската му височина достига 1095 м. Релефът обуславя студената зима, прохладното лято и ранно настъпващата есен в сравнение с останалите части на страната. Климатичните условия и планинският терен позволяват развитието на пчеларство, малинарство, билкарство и гъбарство.

Има частично изградени комуникации.

Постоянното население наброява 21 души.

Най-близките училища и детски градини се намират в общинския център град Своге. Там е и най-близкият медицински център, а в столицата ще откриете специализирани болници.

Местността е изключително живописна, а един от най-високите върхове в община Своге връх Чукава (1588 м) попада в землището на селото.

Най-голямата културна забележителност в района е манастирът Седемте престола ("Света Богородица"), който се намира в красивата долина на сравнително малката река Габровница, на пътя от гара Елисейна в Искърското дефиле. Той е сред Стоте национални туристически обекта и има печат целогодишно. Достъпен е за автомобили по тесен асфалтиран път от гара Елисейна в Искърското дефиле. Всяка вечер до манастира отива автобус, който прави връзка с един от пристигащите влакове. Сред забележителностите му е гробът на известния български детски писател Змей Горянин (1905-1958 г.) в двора зад черквата.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: