ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бракьовци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Бракьовци

Бракьовци е село в Западна България. Намира се в община Годеч, област София.

Отстои на 21 км североизточно от гр. Годеч и на 52 км северно от столицата София. Съседните села Брезе и Гинци са съответно на 5 км югоизточно и на 9 км северозападно.

Разположено е в планински район Западна Стара планина и се дели на Горна и Долна махала, а надморската му височина достига 1229 м. Климатът е умерено-континентален. Лятото е топло, а зимата хладна. Наблизо тече река Нишава, която извира северозападно от него близо до връх Ком и достига до Сърбия.

Постоянното население наброява около 64 души.

Селото е електрифицирано и мобилните оператори имат покритие. До него води асфалтиран път.

Най-близките търговски обекти са в село Гинци. Най-близките учебни заведения, както и медицински център функционират на територията на общинския център. Специализираните болници работят в столицата.

Името на селото идва от това, че е основано от двама братя.

 

Туризъм и забележителности

Любителите планинари могат да се възползват от планинския релеф и разнообразните туристически маршрути - наблизо е връх Ком.

До село Гинци има следи от стар исторически път, намиращ се на два километра от центъра на селото, където могат да се намерят вкаменелости от риби и други водни животни живели преди хиляди години.
Отново там е разположена една от най-старите църкви в България – "Св. Николай". Тя е построена през 14. век и все още функционира.

Природният резерват "Заското" е разположен на площ от 88 хектара и включва едноименния скален комплекс, карстова пропаст и пещери. Резерватът е част от природен парк “Западен Балкан”. Интерес представлява и водопадът "Котлите". Сред културно-историческите паметници изпъкват скалната църква "Света Богородица" край село Разбоище (30 км югозападно), манастирът "Св. Николай Летни" в град Годеч, в който се намират нов храм, античен римски храм от ІІ - ІV век и е обявен за национален паметник на културата.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: