ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бенковски

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Бенковски

Бенковски е село в Западна България. Намира се в обищна Мирково, област София.

В България има още пет населени места, носещи същото наименование в община Аврен, област Варна, в община Добрич - селска община, област Добрич, в община Кирково, област Кърджали, в община Марица, област Пловдив и в община Стара Загора, област Стара Загора. Също така в столицата има квартал Бенковски.

Отстои на 6 км южно от село Мирково и на 19 км югоизточно от село Долно камарци. Съседните села Чавдар и Смолско са на 11 км североизточно и 9 км западно. Столицата София е на 66 км в същата посока.

Разположено е в котловина в подножието на връх Локмата в планината Средна гора, надморската му височина достига 704 м. Климатът е умерено-континентален, като летата не са горещи, зимата е мека с минимална снежна покривка. Мъглите са рядко явление. Това благоприятства отглеждането на маслодайна роза, лозя, картофи, както и растежа на билките.

Постоянното население наброява около 137 души.

На по-малко от километър минава Подбалканският път - важна пътна артерия, която свързва София и Бургас. Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Инфраструктурата е добра - електрифицирано и водоснабдено е, главните улици са асфалтирани и осветени. Мобилните оператори имат покритие.

Тук функционират кметство, смесен магазин и заведение. Учебни заведения има в Мирково. В съседното село Смолско работят общопрактикуващ лекар и стоматолог, а медицински център ще откриете в гр. Златица (15 км североизточно). Болничната помощ се осъществява на територията на столицата.

Името Бенковски получава след Освобождението през 1897 година, но местните жители го наричат Бенково. В центъра има паметник на загиналите през войните.

Православният храм "Рождество на Пресвета Богородица" е построен през 2002 г. Към нея има и параклис и допълнителни постройки, които оформят комплекса "Св. Дух".

В района, който е населяван от около 6000 години, могат да бъдат видени останки от древни крепости. Наблизо е минавал пътят, свързващ Улпия Сердика и Улпия Траяна, като по него е имало 3 римски крепости - част от системата на прохода Траянови врата.

Местността е богата на дивеч и има ловна дружинка, както и рибарник в с. Смолско.

Заради добрата инфраструктура, поддържаните комуникации и лесният и бърз достъп до столицата Бенковски е предпочитано място за живеене или почивка.

Източници: http://bg.wikipedia.org, http://mirkovo.bg
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: