ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Полковник Желязово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Полковник Желязово

Полковник Желязово е село в Южна България. То е част от община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на 1 км югоизточно от Крумовград, на 49 км в същата посока от областния център Кърджали и на около 290 км от столицата София.

Разположено е в планински район с надморска височина около 250 м. Климатът е преходно-средиземноморски, зимата е мека, а лятото - продължително и горещо.

Населението на селището е около 547 души.

Селото има относително добра инфраструктура - улиците са асфалтирани, има изградени електропреносна и водоснабдителна системи, всички мобилни оператори имат покритие, редовен автобусен транспорт го свързва с общинския град.

Полковник Желязово е разположено на една от основните пътни артерии в Южна България - II 59 Момчилград - Крумовград - Ивайловград, която свързва община Крумовград със съседните общини, с областния център Кърджали и националната транспортна мрежа.

Тук има целодневна детска градина и кметство. Най-близо разположеното училище се намира в град Крумовград. Отново там може да бъде получена и медицинска помощ. На територията на града има две здравни заведения -многопрофилна болница за активно лечение и медицински център.

Основната култура, която дава препитание на населението, е тютюнът. Добре развито е и животновъдството.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В землището на село Вранско /3 км северозападно/ е намерено праисторическо селище. Местността, в която се намира, се нарича Керемид чели. Името идва от голямото количество начупени глинени съдове, които се намират по повърхността на нивите. Намерени са още каменни хавани, две каменни чукалки, кремъчни остриета. Находката се отнася към културата Караново II /среден неолит - 5 хил. пр. н.е./

На територията на близо разположения град Крумовград могат да бъдат посетени редица обекти с културно-историческо значение. Градът е изграден на основите на укрепено селище. Участъкът от крепостната стена се намира в центъра на града.

Интерес представлява и средновековната еднокорабна църква в централната част на Крумовград, изградена от дялани и ломени камъни, споени с бял хоросан.

Джамията "Сейтляр джамиси" е обект с важно значение за културното наследство на града. Изградена на основите на стара талпена джамия от XVI - XVIII век, тя е основната причина за възникването на града и околните села. Във връзка с петъчните събирания на вярващите, около църквата възникват търговски отношения, появяват се търговски складове, а по-късно и жилища.

В сграда, паметник на културата, е разположена и музейна сбирка, която включва над 2000 експоната, разказващи за културно-историческото наследство на община Крумовград.

Източници: www. krumovgrad.bg , www.bg.guide-bulgaria.com
Снимки: www.imagesfrombulgaria.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: