ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Осиковска лакавица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Осиковска лакавица

Осиковска лакавица е село в Западна България. Намира се в община Правец, област София

Отстои на по-малко от километър южно от село Джурово и на 11 км северно от гр. Правец. Град Ботевград е на 20 км югозападно, а столицата София е на 74 км в същата посока.

Намира се в планински район, а надморската му височина достига 565 м. Климатът е умерено-континентален и се характеризира със студена зима, топло, но не горещо лято и валежи най-вече през месеците март - юни.

Редовен автобусен транспорт го свързва със съседните населени места. Инфраструктурата е много добра намира се на автомагистрала Хемус, а централните улици са асфалтирани и осветени, изградени са водопреносна, електрическа и съобщителна системи. Всички мобилни оператори имат покритие, интернет връзка.

Постоянното население наброява около 300 души.

Тук работят кметство, основно училище, магазини и заведение. Има православен храм "Успение на пресвета Богородица". Най-близката детска градина, както и общопрактикуващ лекар са в съседното село Джурово, а в Ботевград функционира медицински център. Специализирани болници за лечение ще откриете в столицата София.

Мекият планински климат в съчетание с разнообразния релеф, чистата и запазена природна среда превръщат селото в привлекателно място за развитие на еко и селски туризъм.

Съвсем наблизо е язовир Осиковица, който предлага добри условия за практикуването на риболов, а на Йордановден ентусиасти се хвърлят за кръста.

До село Осиковица също така може да посетите църквата "Св. Архангел Михаил", както и манастира "Св. Богородица". Друга интересна културна забележителност в близост е Чекотинският манастир (14 км северозападно), подходящо място за разходка през почивните дни.

Пещера Съева дупка, част от списъка на 100-те национални туристически обекта, е на 16 км североизточно. Този уникален природен феномен е сред най-красивите и "музикални", ще видите и единствените по рода си в България хеликтити.

За запалените голфъри са създадени отлични възможности - голф игрището на Правец и комплексът към него "Правец Ризорт Голф и Спа" (10 км) отговарят и на най-високите изисквания.

Преди единадесет години жителите на с. Осиковска Лакавица, мах. Отешани, решават да построят параклис, с подкрепата на кметството и Общината. Местността се нарича Оброка. От 114 години на Спасов ден на това място се прави Оброк, а от наколко години през февруари се организира и Зимен празник: с боб, чай и каквото всеки има желание да приготви и донесе. Правят се състезания за малки и големи, има жива музика, много емоции и настроение. Всяка събота след Малка Богородица (през септември), жителите отбелязват освещаването на параклиса с Есенен празник: с оброшка чорба и... музика. 

Източници: http://bg.wikipedia.org и Звезделина Христова
Снимки: Звезделина Христова

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: