ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Димитровче

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - с. Димитровче

Димитровче е село в Южна България. То се намира в община Свиленград, Област Хасково. 

Селото отстои на около 58 км югоизточно от Хасково, на около 7 км югозападно от Свиленград, на около 14 км югоизточно от Любимец, на около 30 км южно от Тополовград, на около 33 км североизточно от Ивайловград и на около 20 км от турската граница.

Населението наброява около 300 жители.

Релефът е смесица между равнинен, хълмист и нископланински, а надморската височина е около 150 м.
Климатът е континентално – средиземноморски, характеризиращ се със сухо и горещо лято и топла и дъждовна зима. Средните юлски температури са между 22-24 °С, а средните януарски температури са над нулата.

Инфраструктура 

Селото има добра инфраструктура – електрифицирано и водоснабдено е, всички мобилни оператори имат обхват. Повечето от улиците са асфалтирани, има редовен транспорт до съседните села и големите градове в общината. Най-близко разположената медицинска служба се намира в съседното село Райкова могила – на около 4 км от Димитровче, а най – близкото училище – в Свиленград.

Селското стопанство има водеща икономическа функция в общината. Земеделското производство в района е насочено главно към отглеждане на тютюн, лозя, житни и овощни култури. Условията са подходящи и за производство на памук.

Туризъм и културни забележителности

Каменният мост в Свиленград, построен през 1529 година. Мостът е с дължина 300 метра, широк 6 метра и има 20 сводови отвора. Обявен е за паметник на културата .

Средновековната крепост Лютица, която се намира в покрайнините на Ивайловград. Крепостните стени са запазени почти в първоначалния си вид .

Римската вила Армира , град Ивайловград  - Тя е датирана към ІІ - ІV век и има ценна декорация на стени и подове. Мраморните стени и многоцветните подови мозайки изобразяват сцени от митологията, растителни и геометрични фигури.

Тракийската гробница Мезек - датирана към ІV век преди Христа и запазена в оригиналния си вид. В нея са открити уникални предмети от злато, бронз, желязо, стъкло и керамика.

Скалните църкви, в землищата на селата Михалич и Маточина. Датирани от около Х век, те са едни от най-добре запазените в България.

Античната крепост „Родостюик” в местността Балък дере – намира се в землището на с. Хухла, над река Арда, на границата с Гърция. Проведените разкопки през годините са дали основание на археолозите да смятат, че тук е било началото на територията на България отпреди 1190 години, по времето на хановете Крум и Омуртаг. Крепостта е изключително ценен обект заради дебелия културен пласт, в който са намерени свидетелства за живота на това място в продължение на 900 години. Артефактите говорят за човешко присъствие от 1 до 13 век.
Част от намерените находки могат да бъдат видяни в Ивайловградския музей.

 

Районът е атрактивен за любителите на лова и риболова. Минаващата през Свиленград река Марица предлага богат улов на запалените риболовци. В Свиленградския край и специално в долината на Марица са типични гъстите върбови гори, където има разнообразен дивеч.

Червените вина от сортовете мавруд, алжирка и отел, характерни за този район са известни в цял свят.

 

Използвани източници: bg.wikipedia.orgbg.guide-bulgaria.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: