ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бориславци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - с. Бориславци

Бориславци е село в Южна България. То се намира в община Маджарово, Област Хасково.

Отстои на 11 км североизточно от гр. Маджарово, на 38 км югозападно от гр. Свиленград, на 45 км северозападно от гр. Ивайловград, на 52 км южно от гр. Харманли и на 55 км югоизточно от гр. Хасково.

Населението е около 220 души.

Село Бориславци е разположено на брега на река Арда. От него започва язовир „Ивайловград“. Разположено е в обширна равнина, изписана с живописни и причудливи места, подходяща дестинация за почивка, развлечение и отдих, също и за риболов.  

Надморската височина е 123 м. Климатът е преходно-континентален. Зимите са сравнително меки, летата са прохладни, но въпреки това понякога температурите могат да достигнат и доста високи градуси.

Селото е с много добра инфраструктура, на разположение на жителите има поща, църква, медицински център, мобилни услуги, редовен транспорт, магазини, кръчма.

Средно общообразователно училище ”Димитър Маджаров” в гр. Маджарово е единственото училище на територията на общината. В градът се намира и детска градина ”Лиляна Димитрова”. 

Специализирана медицинска помощ може да се потърси в МБАЛ Свиленград.

Забележителности

През 2006 г в селото е открит "Исторически музей - Христо Чолаков", който е олицетворение за бита, обичаите, предметите и сечивата от създаването на селото до наши дни. В музея може да видите снимки на археологическите забележителности и местности в региона, да разберете за разорението на тракийските и малоазийските българи, да видите минералното разнообразие на този необикновен край и т.н.

В Бориславци има и къща за отдих с 15 места, която е включена в Трансродопският маршрут за пешеходен и велотуризъм


Природните ресурси на района съчетават планина, равнина, река и язовир. Биологичното разнообразие на района е уникално, в Източните Родопи могат да бъдат видяни над 36 вида дневни грабливи птици, черни и бели щъркели, чапли и дори пеликани. 

Местност “Гюргена” на 4 км от гр. Маджарово, най-малката защитена територия в общината, имаща национално природо-защитно значение.

В района има множество археологически и исторически забележителности: крепостта Перперикон, Кромлех край с. Долни Главанак, местността "Глухите камъни", Тракийската гробница край с. Мезек, вила "Армира" в гр. Ивайловград.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: snimka.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: