ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Партизанин

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Партизанин

Партизанин е село в Южна България. То се намира в община Братя Даскалови, Област Стара Загора.

Отстои на около 8 км южно от общинския център село Братя Даскалови, на 52 км югозпадно от град Стара Загора, 193 югоизточно от столицата София, и около 9 км северозападно от град Чирпан. До селото  има редовен автобусен транспорт.

Партизанин е разположено в западната част на Чирпанските възвише­ния, на надморска височина от 184 метра. Климатът  се характеризира с големи горещини, а зимата е сравнително сурова.
През него минава река Омуровска, приток на река Марица.

Партизани е добре устроено село. Улиците са асфалтирани, има покритие на мобилните оператори. Постоянното население е 518 жители.
Функционират кметство, смесен магазин, основно училище и целодневна детска градина.  Най-близката медицинска служба е в село Братя Даскалови,  а най-близката болница в град Чирпан.

Забележителности:

Южно от селото е разположен карстовият извор "Халка Бунар" . В местността около него има останки от тракийско селище от 3-4 век пр.н.е. Тук са открити най-старите пещи за топене и обработка на метал и изработка на керамични изделия.

В близкия град Чирпан може да посетите:

  • къща-музей " Пейо Яворов"
  • художествена галерия " Никола Манев"

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: