ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Богомилово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Богомилово

Богомилово е село в Южна България. То се намира в община Стара Загора, Област Стара Загора.

Богомилово се намира на 3 км западно от Стара Загора, на около 107 км източно от Пловдив и на около 237 км югоизточно от София.
Селото се намира на главния път София – Бургас, а магистрала Тракия минава на около 15 км от селото.

Климатът е умерено-континентален. Средната температура през януари е около -1ºС, а през юли около 22ºС. Лятото е горещо, а зимата - умерено студена. Пролетта настъпва към средата на март, а топлата и слънчева есен продължава до средата на ноември.
Селото е сгушено между последните възвишения на Средна Гора, което допринася за прохладните дни през лятото.

Селото има напълно изградена електропреносна, водоснабдителна система и канализация. Всички мобилни оператори имат обхват. В Богомилово има интернет и кабелна телевизия, функционират кметство, църква, поща, детска градина, няколко хранителни магазина и заведения, печатница, библиотека, клуб на пенсионера, читалище в което има сформирани групи за автентичен фолклор, група за коледуване и лазаруване. Медицинското обслужване е поето от общопрактикуващ лекар и стоматолог.
Селото е обезпечено от редовен транспорт - Богомилово е последна спирка на автобусния градски транспорт на Стара Загора, а на всеки 15 минути минават маршрутки. Най - близко разположеното училище се намира в гр. Стара Загора.
Няколкото частни фирми, развиващи дейността си на територията на селото осигуряват доста работни места за местните.
Хотел и няколко вили предлагат настаняване на посетителите на селото, а през лятото гостите му могат да се възползват от услугите на хотелски комплекс с басейн, разположен на около 1 км от Богомилово.
През последните години Богомилово се е превърнало във вилна зона на Стара Загора, като имоти са закупили и доста чужденци.
 
Културни и природни забележителности в района

Счита се, че по тези земи е имало населено място вероятно от преди римско време. В две от множеството могили в непосредствена близост до селото са намирани добре запазени глинени съдове, а в един от новите му квартали - почти изцяло запазена позлатена колесница.
Любителите на историята могат да посетят разположените в град Стара Загора Античен форум „Августа Траяна”, Неолитните жилища - най-старите по нашите земи, Регионалния исторически музейМузей градски бит и редица други културни и архитектурни забележителности.

Използвани източници и снимки: bg.guide-bulgaria.combg.wikipedia.orgchambersz.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: