ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Селиминово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Селиминово

Селиминово е село в Югоизточна България. То се намира в община Сливен, Област Сливен.

Отстои на около 18 км югозападно от град Сливен, на около 29 км североизточно от град Нова Загора, на 126 км югозападно от град Бургас, на 303 км източно от столицата София.
Тук преминава ЖП линията -София-Карлово-Бургас. Има редовен автобусен транспорт.

Разположено е в южните склонове на Стара планина на 271 м надморска височина. Климатът е умерено континентален.  Зимата е мека, а лятото горещо. Есента е по-продължителна от пролетта.

Постоянното население е около 1680 жители. В региона е разпространено отглеждането на хиляди декари с праскови (компотни и десертни), лозя, череши, ябълки, житни култури.

В селото има кметство, основно училище, читалище, магазини и заведения. Населението се обслужва от здравна служба с трима общопрактикуващи лекари и един стоматолог.  Има кабелна телевизия, интернет и покритие на мобилните оператори. Най-близката детска градина е в село Гавраилово /3 км източно/. Най-близко разположената болница се намира в град Сливен.  


Природни забележителности

Само за 15 мин. по пътя Гавраилово - Бяла се стига до високопланински язовир в м. „Елата“ с н.в. 750м. В близост до язовира има построени няколко заслона, които се използват както през лятото, така и през зимата от населението.

Край селото преминава река Тунджа, а на 15 км на запад от него се намира язовир Жребчево

Местността Карандила се намира в североизточната част на Сливен. Там е разположен Природен парк “Сините камъни” с площ 11 380 хектара, в него има много интересни естествени скални образувания.

На 29 км югоизточно се намира и един от най-големите балнеоложки комплекси в страната, Сливенските минерални бани.

Източник:www.bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: