ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Филаретово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Филаретово

Филаретово е село в Югоизточна България. То се намира в община Котел, област Сливен.

Отстои на 19 км северозападно от град Котел, на близо 28 км югоизточно от град Омуртаг, на около 70 км северозападно от град Сливен и на 326 км североизточно от столицата София.
Има редовен автобусен транспорт.

Разположено е в планински район, в долината на река Тича на 513 м надморска височина. Климатът е умерено-континентален, със средиземноморско влияние. Характеризира се с кратка зима и прохладно лято.

Селото е едно от големите в района с население от 660 души. Отглеждат се тютюн, овощни насъждения. Развито е животновъдството.

Филаретово е с добре изградена инфраструктура, разполага с кметство, поща, основно училище, детска градина, читалище, магазини и кафенета. Има интернет, кабелна телевизия и покритие на мобилните оператори. В селото работи един общопрактикуващ лекар.
Най-близко разположената болница се намира в град Котел.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В РАЙОНА

  • В град Котел, обявен за архитектурен исторически резерват, туристите могат да се насладят на богатата история и Възрожденската архитектура. Запазени са над 110 къщи от епохата на Възраждането.
  •  В града още могат да се посетят Пантеон на Георги РаковскиМузей на котленските възрожденциПриродонаучен музей и Исторически музей, които са част от Стоте национални туристически обекта.
  • Селата Жеравна и Медвен са разположени на съответно 34 км югозападно и 32 км югоизточно   - архитектурни резервати, запазили облика на дървените къщи, строени по време на Възрождението.

Текст: Мирела
Снимки: интренет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: