ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Брестовица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Брестовица

Брестовица е село в Централната част на Северна България. Намира се в община Борово, област Русе.

В България име още едно село със същото име, в община Родопи, област Пловдив.

Брестовица отстои на 42 км югозападно от гр. Русе, на 11 км северозападно от гр. Борово, на 207 км в същата посока от гр. Варна, на 44 км югоизточно от гр. Свищов и на 258 км североизточно от столицата София.

Само на 5 км се намира международният път Е85, част от транспортен коридор № 9 (Хелзинки - Москва - Букурещ - Русе - Велико Търново - Александруполис).
Има редовен автобусен транспорт до гр. Борово.

Селото е разположено в Дунавската равнина, на надморска височина от 234 м. На около 5 км преминава река Янтра, а на около 30 км - река Дунав. Релефът е равнинно-хълмист, а климатът - умереноконтинентален. Лятото е сухо и горещо, а зимата - студена.

Селото е електрифицирано, водоснабдено, с изградени комуникационни мрежи. Населението наброява приблизително 270 души. Работят кметство, пощенски клон, помощно училище, дневен център за деца от институции, читалище с библиотека, църква и търговски обекти. Най-близките учебни заведения и здравно обслужване са в общинския център - гр. Борово.

Населението е заето предимно в селското стопанство. Добре развити са зърнопроизводството (пшеница, ечемик и царевица) и животновъдството (говедовъдство, дребен рогат добитък, свине и птици).

Забележителности и туризъм

  • През 1977 г. в Брестовица е открит паметен знак на признателност към руския академик д-р Пирогов, а през 1998 г. е издигнат паметник на убитите брестовичани във войните за свободата на България.
  • В покрайнините на селото, сред красива букова гора, се намира туристическа хижа "Брестовица" с капацитет от 60 места.
  • Живописният бряг на река Дунав при с. Батин е чудесно място за отдих, спортен риболов и наблюдение на диви животни и птици.
  • Река Янтра предлага чудесни възможности за каяк туризъм. Участъкът от нея, подходящ за спускане с каяк е от гр. Бяла до устието й в Дунав.
  • В центъра на с. Екзарх Йосиф (17 км) има зоокът с екзотични животни, както и етнографска сбирка на открито.

Източник и снимка: http://www.borovo.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: