ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Босилковци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Босилковци

Босилковци е село в Северна България. То се намира в община Бяла, област Русе.

Отстои на 67 км югозападно от центъра на гр. Русе, на 13 км западно от гр. Бяла, на 34 км югоизточно от гр. Свищов, на 212 км северозападно от гр. Варна и на 244 км североизточно от гр. София.

До селото има редовен автобусен транспорт.

Населението наброява приблизително 640 души.

Селото е разположено в средната част на Дунавската равнина, на 99 м надморска височина. Намира се на около 8 км разстояние от река Янтра. Климатът тук е умереноконтинентален. Лятото е горещо и сухо, а зимата - студена.

Босилковци е електрифицирано, водоснабдено и с изградени съобщителни мрежи. Тук работят кметство, пощенски клон, читалище с библиотека и различни търговски обекти. В общинския център гр. Бяла са най-близките функциониращи училища и медицински заведения.

Основният поминък на населението е селското стопанство. Отглеждат се зърнени култури, зеленчуци, плодове, както и селскостопански животни (домашни птици, овце, свине).

ТУРИЗЪМ

В землището на селото се намира и едноименният язовир Босилковци, където могат да се уловят бял амур, каракуда и шаран.

Поречието на река Янтра е подходящо както за риболов, така и за каяк туризъм. Участъкът от нея, подходящ за спускане с каяк е от гр. Бяла до устието й в река Дунав.

На около 20 км разстояние е гр. Полски тръмбеш, който е известен с лековитите си минерални бани.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: