ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Смирненски

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Смирненски

Смирненски е село в Северна България. То се намира в община Ветово, област Русе.

В България има още едно село със същото име, в община Брусарци, област Монтана.

Отстои на 33 км югоизточно от гр. Русе, на 8 км североизточно от гр. Ветово, на 331 км в същата посока от гр. София и на 172 км северозападно от гр. Варна.

Редовна автобусна линия Смирненски - Русе обслужва селото.

Смирненски е разположено в Дунавската равнина, на надморска височина от 224 м. Релефът е равнинно-хълмист, а климатът - умереноконтинентален. Лятото е горещо и сухо, а зимата - студена.

Населението наброява приблизително 2870 души.

Селото е голямо и добре устроено. Всички улици са асфалтирани. То е електрифицирано, водоснабдено и с изградени съобщителни мрежи. Има кметство, основно училище, детска градина, читалище с библиотека, пощенски клон, дежурен полицейски инспектор, здравна служба, аптека, църква, две джамии и добре развита търговска мрежа. Тук има също футболен клуб и клуб по борба.

На територията на селото функционират няколко шивашки цеха и цех за пакетиране и разфасовка на пчелен мед.

Голяма част от населението е заето в сферата на земеделието (пшеница, царевица, слънчоглед) и животновъдството (овце, свине, кози).

Забележителности и туризъм

Интересен туристически обект е Природен парк "Русенски Лом", който се намира на около 20 км южно от гр. Русе. В парка има богато разнообразие от растителни и животински видове, скални църкви и манастири, както и културно-исторически забележителности.

Природен резерват "Бели Лом" се намира в околностите на гр. Ветово. Там могат да се срещнат 174 вида птици, като 167 от тях са защитени.

Природната забележителност "Рибарниците" е с предназначение да запази местообитанието на червения ангъч (рядък вид едра птица от семейсто Патицови, включен в Червената книга на застрашените видове). 

Източник: bg.wikipedia.org, vetovo.com
Снимки: panoramio.com; интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: