ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Аспарухово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Аспарухово

Аспарухово е село в Северна България. Намира се в община Левски, област Плевен.

В България има още три населени места, носещи същото наименование - в община Дългопол, област Варна, в община Медковец, област Монтана, в община Карнобат, област Бургас, както и квартал Аспарухово в гр. Варна

Отстои на 4 км северно от гр. Левски и на 46 км източно от областния център гр. Плевен. Съседното село Малчика е на 3 км северно, а столицата София е на 211 км югозападно от селото. 

Разположено е в Централната част на Дунавската равнина, а надморската му височина достига 37 м. Климатът в района е умерено-контитентален и се характиризира с горещо лято и сравнително студена зима. 

Постоянното население на селото наброява 606 души.

Аспарухово е сравнително добре уредено село - автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Изградени са водопреносна и електрическа системи, телефонна централа. Всички мобилни оператори имат покритие. Централните улици са асфалтирани и осветени. 

Тук функционират кметство, читалище, магазин и заведение. Лекарска помощ може да получите в съседното село Малчика, а в общинския център ще намерите болница. Там работят също учебни заведения.

Туризъм и забележителности

Общината е с традиции в спорта, като в гр. Левски има стадион, плувен басейн, спортна зала, тенис кортове т.н.

Красива природна забележителност, която задължително трябва да посетите са Крушунските водопади в местността Маарата (20 км югозападно). 

Туристическа атракция в близост е Деветашката пещера - една от най-големите и внушителни пещери в страната, намираща се на брега на река Осъм, на около 36 км югозападно от Аспарухово. 

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: