ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Трънчовица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Трънчовица

Трънчовица е село в Северна България. Намира се в община Левски, област Плевен.

Отстои на 21 км северозападно от гр. Левски, на 13 км североизточно от гр. Славяново и на 39 км в същата посока от гр. Плевен. Съседните села Бацова махала и Изгрев са съответно на 3 км северно и на 5 км югоизточно, а село Малчика е на 14 км в същата посока. Столицата София е на 204 км югозападно.

Разположено е в Дунавската равнина, на самия бряг на р. Осъм, която го огражда от три страни, а надморската му височина достига 97 м. Климатът в района е умерено-континентален и се характеризира с горещо лято и сравнително студена зима.

Постоянното население на селото наброява около 680 души. Негов основен поминък са земеделието и животновъдството. Тук работи мандра, която произвежда мляко, бяло сирене и кашкавал.

В началото на XVII век жителите му приемат католицизма. В селото има два католически храма, единият, църквата "Св. Арх. Михаил", е построен през 1874 г.

Тук функционират кметство, читалище, клуб на пенсионера, магазини и заведение. Грижата за здравето на хората в Трънчовица е поета от един общопрактикуващ лекар. Училище и детска градина ще откриете в село Малчика. Най-близката болница е в гр. Левски.

Читалището носи името на родения в селото голям български актьор Григор Вачков, като в негова чест всяка година се организират Празници на хумора и сатирата.

Футболът има 70-годишна история - днес я продължава ФК "Ботев".

Туризъм и забележителности

Река Осъм предоставя отлични възможности за отмора сред природата и любителски риболов - реката е богата на сом, шаран, каракуда и бяла риба.

Красива природна забележителност, която задължително трябва да посетите са Крушунските водопади в местността Маарата (40 км югозападно).

Природен парк Персина, който обхваща 19-те Беленски острова, е друга забележителност в близост (40 км северно). Уникалността и екологичното значение на парка се състоят в това, че тук се намират три биосферни резервата:

  • Персински блата – влажна зона с международно значение, обитавана от многочислени колонии от блатни птици. Песченя е гнездовище на немия лебед, както и уникално есенно сборище на черния щъркел.
  • Милка и Китка, обхващащи едноименните острови от архипелага са запазени заливни гори (от бяла върба и топола). Тук гнездят по двойки морски орли – много рядко срещан вид, включен в "Червената книга на България" и в книгата "Застрашени птици в Европа".
  • защитена местност Кайкуша – остатък от влажна зона в Свищовско-Беленската низина.

Туристическа атракция е Деветашката пещера - една от най-големите и внушителни пещери в страната, намираща се на брега на река Осъм, на около 50 км югозападно от Трънчовица.

Източници: http://bg.wikipedia.org , http://www.oblevski.com
Снимки: http://www.snimka.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: